Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
tu, među nama

Loša godina za uzgajivače cijenjenog povrća: umjesto 30 tona po hektaru, ubrat će možda pet

Krenula je sezona zelja, a kao i velika većina povrtnih kultura, i zelje je ove godine dosta podbacilo. Krešimir Blažeković iz Koprivničkih Bregi već godinama proizvodi kupus iliti zelje, no ovako lošu godinu ne pamti.

– Urod je podbacio sigurno 80 posto. I ranije je bilo loših godina, ali ne sjećam se da je ikada bilo ovako – rekao je Blažeković, koji zelje prodaje na tržnici u Đurđevcu, Koprivnici i Virju.

– Bilo je kiše i to je odgovaralo zelju, no ne znam što se događa ove godine. U normalnim uvjetima možemo očekivati urod od oko 30 tona po hektaru, a sada će možda biti pet tona. Osim što ga je malo, zelje je sitno. Ima glavica koje su veličine jabuke da se nema što odrezati. Na sve se nadovezala i bolest koja ga je počela loviti pa zelje gnjili –kazao je Blažeković i dodao i da nekoliko preostalih proizvođača zelja iz Bregi imaju isti problem, no nije to slučaj samo te mikrolokacije.

Uzgajivači nisu zadovoljni ovogodišnjem urodom kupusa

– Pričao sam s čovjekom iz Vidovca kraj Varaždina koji također proizvodi zelje i ima iste probleme. Na sve su se nadovezale i vrane, od čijih se napada postalo nemoguće obraniti. Zalete se na polje i lagano „šturkaju“ glavice zelja i čim je načmu, nastane rupa i ono počne gnjiliti. Ne možemo se više braniti ni topovima jer su te ptice shvatile o čemu se radi, a ionako ih ne smijemo postavljati u blizini kuće – otkrio je Blažeković koji zelje uzgaja na površini od dva hektara, a kilogram je u četvrtak u Đurđevcu prodavao po cijeni od 80 centa.

– Cijene nisu otišle puno gore u odnosu na prošlu godinu i mislim da je naša cijena korektna. Pogotovo što je sav repromaterijal otišao strahovito gore i pitanje je kako ćemo pregrmiti ovu godinu uopće – zaključio je Blažeković.

FOTO Podravski list

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

Upravo prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Snijeg neumoljivo pada, ali ceste su prohodne

Noćas bačeno 70 tona soli, Zimska služba moli građane za razumijevanje

ULJEPŠALI IM NADOLAZEĆE BLAGDANE

Podravka i Dominik Livaković razveselili članove udruge “Veliko srce” vrijednom donacijom

adosti i uzbuđenja nije manjkalo

Sveti Nikola razveselio mališane s područja Općine Pitomača

RASPISAN JAVNI POZIV

Podravska općina sufinancira umjetno osjemenjivanje junica i krava

PRESEDAN U PRAVOSUĐU! POŽGAJ GRUPA DOBILA SPOR PROTIV HGK

Nikola Požgaj: Dokazali smo da su Hrvatske šume pogodovale lobijima

Upišite pojam koji želite pretraživati