Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
tu, među nama

Loša godina za uzgajivače cijenjenog povrća: umjesto 30 tona po hektaru, ubrat će možda pet

Krenula je sezona zelja, a kao i velika većina povrtnih kultura, i zelje je ove godine dosta podbacilo. Krešimir Blažeković iz Koprivničkih Bregi već godinama proizvodi kupus iliti zelje, no ovako lošu godinu ne pamti.

– Urod je podbacio sigurno 80 posto. I ranije je bilo loših godina, ali ne sjećam se da je ikada bilo ovako – rekao je Blažeković, koji zelje prodaje na tržnici u Đurđevcu, Koprivnici i Virju.

– Bilo je kiše i to je odgovaralo zelju, no ne znam što se događa ove godine. U normalnim uvjetima možemo očekivati urod od oko 30 tona po hektaru, a sada će možda biti pet tona. Osim što ga je malo, zelje je sitno. Ima glavica koje su veličine jabuke da se nema što odrezati. Na sve se nadovezala i bolest koja ga je počela loviti pa zelje gnjili –kazao je Blažeković i dodao i da nekoliko preostalih proizvođača zelja iz Bregi imaju isti problem, no nije to slučaj samo te mikrolokacije.

Uzgajivači nisu zadovoljni ovogodišnjem urodom kupusa

– Pričao sam s čovjekom iz Vidovca kraj Varaždina koji također proizvodi zelje i ima iste probleme. Na sve su se nadovezale i vrane, od čijih se napada postalo nemoguće obraniti. Zalete se na polje i lagano „šturkaju“ glavice zelja i čim je načmu, nastane rupa i ono počne gnjiliti. Ne možemo se više braniti ni topovima jer su te ptice shvatile o čemu se radi, a ionako ih ne smijemo postavljati u blizini kuće – otkrio je Blažeković koji zelje uzgaja na površini od dva hektara, a kilogram je u četvrtak u Đurđevcu prodavao po cijeni od 80 centa.

– Cijene nisu otišle puno gore u odnosu na prošlu godinu i mislim da je naša cijena korektna. Pogotovo što je sav repromaterijal otišao strahovito gore i pitanje je kako ćemo pregrmiti ovu godinu uopće – zaključio je Blažeković.

FOTO Podravski list

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati