Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

Lovci se boje ljubitelja životinja, kao rješenja nude se i dronovi

Stanovnici gotovo svih mjesta već su se navikli na suživot s vranama. Ove ptice nastanile su se praktički u svim gradovima, a očigledno im je posebno omiljena Podravina. Iznimka nije ni Đurđevac, gdje se veće skupine vrana mogu pronaći u krošnjama visokih stabala u samom središtu grada, ali i na stablima uz jedan trgovački centar.

Problematika vrana potegla se i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca, no pronalazak na pitanje kako ih se riješiti još se ne nazire. Iako u zadnje vrijeme i nisu zabilježeni slučajevi napada vrana na ljude, to i nije rijetkost, posebno krajem svibnja i u lipnju, kada ptići vrane napuštaju svoja gnijezda i počinju letjeti. No, problem je u tome što su tada još loši letači pa nerijetko završe na tlu ili niskom grmlju, a njihovi roditelji zbog toga mogu napasti i ljude koji im se približe.

Tijekom ljetnih mjeseci, uvjerili smo se u to, vrane se tijekom dana i ne može vidjeti na području grada. No, mještanka Đurđevca ističe da se u svoja gnijezda vraćaju tijekom večeri.

– Preko dana ih i nema u gradu. Vjerojatno tada odlaze na okolna polja u potrazi za hranom. Odlete već oko sedam, osam sati ujutro, a vraćaju se predvečer i onda kreće graktanje – kazala je Đurđevčanka, a i gradonačelnik Hrvoje Janči na sjednici je istaknuo da je to ozbiljan problem za koji trenutačno pravo rješenje ne postoji.

– Postoji odluka da na području grada smije biti maksimalno 50 vrana, no nešto takvo je jako teško provesti. Lovci bi trebali biti zaduženi za provođenje te odluke i programa koji imamo, no zbog negativnih iskustava s ljudima i članovima raznih udruga za zaštitu životinja, oni to ne žele više provoditi i mi ih razumijemo – kazao je Janči i dodao da je situacija iznimno kompleksna.

– Imali smo i rasprave oko orezivanja stabala, no jedne godine kada smo ih orezali, to je zbilja izgledalo žalosno – kazao je Janči, a u raspravu se tada uključio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković. – Svakodnevno do propisanog datuma vatrogasci obaraju gnijezda, no vrane su vrlo vrijedne i lukave, pa i uporne te se i dalje gnijezde. Trebali bismo dobro razmisliti što i kako jer lovci su podložni kritikama udrugama ljubitelja životinja i zaziru od odstrjela, iako su nekoć imali bonuse. Sada to više ne žele raditi, a jasno da pojedinac ne može uzeti pušku u ruke i krenuti u odstrjel. Policija bi to trebala osiguravati. Navodno postoje dronovi koji su efikasni i ta će se metoda vjerojatno pokušati. Ima svakakvih opcija, no pitanje je je li koje adekvatno s obzirom na ovakvu brojnost vrana koje rade i velike štete poljoprivrednicima prilikom sadnje – kazao je Lacković.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Matija Cvek bacio u trans obožavateljice

PODRAVINO MOJA MILA

FOTO Vidovo se slavi i s tradicijskim podravskim pjesmama

PERKOVIĆ, ŠARLIJA I KESER 'DIGLI SIDRO'

FOTO Tri ‘senatora’ rekla zbogom Miklinovcu, klub uzvratio lijepom gestom

U ORGANIZACIJI SREDNJE ŠKOLE STJEPANA SULIMANCA

FOTO Izloženi oldtimer traktori i poljoprivredna mehanizacija

KOCKICE PREPLAVILE GLAVNI GRAD NJEMAČKE

FOTO/VIDEO Vatrene u Berlinu bodri 100.000 navijača, među njima i brojni Podravci

50 godina mature koprivničkih gimnazijalaca

“Nekadašnje kolege iz razreda i dalje su iznimno povezani, nalaze se kad god uhvate priliku”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati