Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

Lovci se boje ljubitelja životinja, kao rješenja nude se i dronovi

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Stanovnici gotovo svih mjesta već su se navikli na suživot s vranama. Ove ptice nastanile su se praktički u svim gradovima, a očigledno im je posebno omiljena Podravina. Iznimka nije ni Đurđevac, gdje se veće skupine vrana mogu pronaći u krošnjama visokih stabala u samom središtu grada, ali i na stablima uz jedan trgovački centar.

Problematika vrana potegla se i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca, no pronalazak na pitanje kako ih se riješiti još se ne nazire. Iako u zadnje vrijeme i nisu zabilježeni slučajevi napada vrana na ljude, to i nije rijetkost, posebno krajem svibnja i u lipnju, kada ptići vrane napuštaju svoja gnijezda i počinju letjeti. No, problem je u tome što su tada još loši letači pa nerijetko završe na tlu ili niskom grmlju, a njihovi roditelji zbog toga mogu napasti i ljude koji im se približe.

Tijekom ljetnih mjeseci, uvjerili smo se u to, vrane se tijekom dana i ne može vidjeti na području grada. No, mještanka Đurđevca ističe da se u svoja gnijezda vraćaju tijekom večeri.

– Preko dana ih i nema u gradu. Vjerojatno tada odlaze na okolna polja u potrazi za hranom. Odlete već oko sedam, osam sati ujutro, a vraćaju se predvečer i onda kreće graktanje – kazala je Đurđevčanka, a i gradonačelnik Hrvoje Janči na sjednici je istaknuo da je to ozbiljan problem za koji trenutačno pravo rješenje ne postoji.

– Postoji odluka da na području grada smije biti maksimalno 50 vrana, no nešto takvo je jako teško provesti. Lovci bi trebali biti zaduženi za provođenje te odluke i programa koji imamo, no zbog negativnih iskustava s ljudima i članovima raznih udruga za zaštitu životinja, oni to ne žele više provoditi i mi ih razumijemo – kazao je Janči i dodao da je situacija iznimno kompleksna.

– Imali smo i rasprave oko orezivanja stabala, no jedne godine kada smo ih orezali, to je zbilja izgledalo žalosno – kazao je Janči, a u raspravu se tada uključio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković. – Svakodnevno do propisanog datuma vatrogasci obaraju gnijezda, no vrane su vrlo vrijedne i lukave, pa i uporne te se i dalje gnijezde. Trebali bismo dobro razmisliti što i kako jer lovci su podložni kritikama udrugama ljubitelja životinja i zaziru od odstrjela, iako su nekoć imali bonuse. Sada to više ne žele raditi, a jasno da pojedinac ne može uzeti pušku u ruke i krenuti u odstrjel. Policija bi to trebala osiguravati. Navodno postoje dronovi koji su efikasni i ta će se metoda vjerojatno pokušati. Ima svakakvih opcija, no pitanje je je li koje adekvatno s obzirom na ovakvu brojnost vrana koje rade i velike štete poljoprivrednicima prilikom sadnje – kazao je Lacković.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

TU, MEĐU NAMA

FOTO/VIDEO Marijan Fuček jedini u Hrvatskoj izrađuje cimbule

Izbjegnuta tragedija

UPRAVO Muškarac vozilom sletio u kanal pun vode, spasili ga u zadnji čas

KANLIZACIJA JE ZAVRŠENA, PROČISTAČ DO KRAJA GODINE

Privodi se kraju projekt vrijedan 35 milijuna eura

Pokidao limeni krov

FOTO Jak vjetar oštetio Palaču pravde

BURAN VIKEND U ŽUPANIJI

Osam kaznenih djela, prometna s ozlijeđenima i požar

TU, MEĐU NAMA

FOTO/VIDEO Vesela petorka večeri provodi na klupici, televizija ih ne zanima

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI