Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ludbreg: Izložena bonsai drvca privukla velik broj posjetitelja

U dvorcu Batthyany u Ludbregu održana je izložba ‘Svijet minijaturnog drveća’, poznatija kao bonsai izložba. Aleksandar Horvat, predsjednik Udruge ‘Sjeverozapad’ koja okuplja bonsai uzgajivače s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, podsjetio je kako je do sada u Ludbregu održano pet ovakvih izložbi. Do 2020. godine djelovali su kao neformalna grupa bonsai entuzijasta, a tada je na red došlo i osnivanje udruge. No, pojavila se epidemija i došlo je do dvogodišnje izložbene stanke.

– Ali naše drveće i dalje je raslo i ‘popravljalo formu’ i evo, ovoga smo ga vikenda ponovo pokazali publici. Tijekom dviju zadnjih izložbi koje su održane u atriju dvorca, vrijeme nam nije išlo na ruku, pa smo ovoga puta, kako bismo i biljke i posjetitelje zaštitili od kiše i vjetra, izložbu postavili u sigurnosti svečane dvorane na prvom katu – ističe predsjednik Udruge, koji je ujedno i jedan od izlagača.

Drvca uzgojena u bonsai formi su, kako kažu uzgajivači, ‘nikad završeno djelo’, odnosno spoj hortikulture i umjetnosti, koja svoje podrijetlo vuče iz drevne Kine.

– Kad je kineski car poželio da mu se izradi maketa njegova carstva, kreativni podanici u nju su ugradili i pravo živo malo drveće. Ti minijaturni pejzaži zvali su se ‘penjing’. Tijkom godina drveće je izdvojeno iz makete i posađeno u posude u kojima je nastavilo rasti. Bonsai je u najslobodnijem prijevodu ‘drvo u posudi’ – pojašnjava Horvat.

Aleksandar Horvat

U Ludbreg su ove godine došli i izlagači iz Slovenije, pa je izložba imala međunarodni karakter. Posjetitelji su mogli vidjeti autohtone vrste drveća prilagođene našem podneblju, ali i nekoliko ‘japanskih’ primjeraka. – Kako su biljne vrste koje nisu specifične za naš kraj osjetljivije i treba im posvećivati dodatnu pažnju, većina uzgajivača radije uzgaja glog, grab, bukve, javor, brijest te druge vrste drveća koje pronalazimo u našim šumama. No bilo je i onih iskusnijih, koji su izložili i neke zahtjevnije vrste drveća koje su uspjeli uzgojiti – zaključio je Horvat.

FOTO Facebook

Facebook
Twitter
Email
ŠTRUKLIJADA U KUNOVEC BREGU

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji uživaju u slasnim štruklima, kasnije slijedi veselica do kasnih noćnih sati!

stil

FOTOGALERIJA Prošetali smo koprivničkom špicom, pogledajte koga smo sve zatekli!

4. po redu

FOTO/VIDEO Biciklijada Općine Peteranec okupila stotine ljubitelja bicikliranja

BAJKA ZA VAN: CRVENKAPICA, VUK I BAKA“

FOTO/VIDEO Mališani s roditeljima uživaju u predstavi na otvorenom, glavna kulisa – gradski park!

prisustvovali svi učenici i nastavnici

FOTO Osnovna škola Đuro Ester obilježila 64 godine rada

dani općine kloštar podravski

FOTO Mejaši rasplesali brojnu publiku

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI