Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ludbreg: Izložena bonsai drvca privukla velik broj posjetitelja

U dvorcu Batthyany u Ludbregu održana je izložba ‘Svijet minijaturnog drveća’, poznatija kao bonsai izložba. Aleksandar Horvat, predsjednik Udruge ‘Sjeverozapad’ koja okuplja bonsai uzgajivače s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, podsjetio je kako je do sada u Ludbregu održano pet ovakvih izložbi. Do 2020. godine djelovali su kao neformalna grupa bonsai entuzijasta, a tada je na red došlo i osnivanje udruge. No, pojavila se epidemija i došlo je do dvogodišnje izložbene stanke.

– Ali naše drveće i dalje je raslo i ‘popravljalo formu’ i evo, ovoga smo ga vikenda ponovo pokazali publici. Tijekom dviju zadnjih izložbi koje su održane u atriju dvorca, vrijeme nam nije išlo na ruku, pa smo ovoga puta, kako bismo i biljke i posjetitelje zaštitili od kiše i vjetra, izložbu postavili u sigurnosti svečane dvorane na prvom katu – ističe predsjednik Udruge, koji je ujedno i jedan od izlagača.

Drvca uzgojena u bonsai formi su, kako kažu uzgajivači, ‘nikad završeno djelo’, odnosno spoj hortikulture i umjetnosti, koja svoje podrijetlo vuče iz drevne Kine.

– Kad je kineski car poželio da mu se izradi maketa njegova carstva, kreativni podanici u nju su ugradili i pravo živo malo drveće. Ti minijaturni pejzaži zvali su se ‘penjing’. Tijkom godina drveće je izdvojeno iz makete i posađeno u posude u kojima je nastavilo rasti. Bonsai je u najslobodnijem prijevodu ‘drvo u posudi’ – pojašnjava Horvat.

Aleksandar Horvat

U Ludbreg su ove godine došli i izlagači iz Slovenije, pa je izložba imala međunarodni karakter. Posjetitelji su mogli vidjeti autohtone vrste drveća prilagođene našem podneblju, ali i nekoliko ‘japanskih’ primjeraka. – Kako su biljne vrste koje nisu specifične za naš kraj osjetljivije i treba im posvećivati dodatnu pažnju, većina uzgajivača radije uzgaja glog, grab, bukve, javor, brijest te druge vrste drveća koje pronalazimo u našim šumama. No bilo je i onih iskusnijih, koji su izložili i neke zahtjevnije vrste drveća koje su uspjeli uzgojiti – zaključio je Horvat.

FOTO Facebook

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Otvoreno ljetu u Elimu

Predstave i radionice za aktivno ljeto

Palac gore za željka

Big boss donirao guralice Domu za starije osobe

Zbog toplinskog vala i najavljenih vrlo visokih temperatura

Ovog vikenda besplatno kupanje na bazenima za sve građane


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati