Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ludbreg: Izložena bonsai drvca privukla velik broj posjetitelja

U dvorcu Batthyany u Ludbregu održana je izložba ‘Svijet minijaturnog drveća’, poznatija kao bonsai izložba. Aleksandar Horvat, predsjednik Udruge ‘Sjeverozapad’ koja okuplja bonsai uzgajivače s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, podsjetio je kako je do sada u Ludbregu održano pet ovakvih izložbi. Do 2020. godine djelovali su kao neformalna grupa bonsai entuzijasta, a tada je na red došlo i osnivanje udruge. No, pojavila se epidemija i došlo je do dvogodišnje izložbene stanke.

– Ali naše drveće i dalje je raslo i ‘popravljalo formu’ i evo, ovoga smo ga vikenda ponovo pokazali publici. Tijekom dviju zadnjih izložbi koje su održane u atriju dvorca, vrijeme nam nije išlo na ruku, pa smo ovoga puta, kako bismo i biljke i posjetitelje zaštitili od kiše i vjetra, izložbu postavili u sigurnosti svečane dvorane na prvom katu – ističe predsjednik Udruge, koji je ujedno i jedan od izlagača.

Drvca uzgojena u bonsai formi su, kako kažu uzgajivači, ‘nikad završeno djelo’, odnosno spoj hortikulture i umjetnosti, koja svoje podrijetlo vuče iz drevne Kine.

– Kad je kineski car poželio da mu se izradi maketa njegova carstva, kreativni podanici u nju su ugradili i pravo živo malo drveće. Ti minijaturni pejzaži zvali su se ‘penjing’. Tijkom godina drveće je izdvojeno iz makete i posađeno u posude u kojima je nastavilo rasti. Bonsai je u najslobodnijem prijevodu ‘drvo u posudi’ – pojašnjava Horvat.

Aleksandar Horvat

U Ludbreg su ove godine došli i izlagači iz Slovenije, pa je izložba imala međunarodni karakter. Posjetitelji su mogli vidjeti autohtone vrste drveća prilagođene našem podneblju, ali i nekoliko ‘japanskih’ primjeraka. – Kako su biljne vrste koje nisu specifične za naš kraj osjetljivije i treba im posvećivati dodatnu pažnju, većina uzgajivača radije uzgaja glog, grab, bukve, javor, brijest te druge vrste drveća koje pronalazimo u našim šumama. No bilo je i onih iskusnijih, koji su izložili i neke zahtjevnije vrste drveća koje su uspjeli uzgojiti – zaključio je Horvat.

FOTO Facebook

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ONA JE JEDNA OD 2399 HRVATA ROĐENIH NA RIJEDAK DATUM

Dunja je šesnaestogodišnjakinja koja danas slavi svoj četvrti rođendan

Već će ove godine stvarati hlad

Radnici Komunalca bolesne lipe zamijenili stablima javora

Snimio čitatelj

FOTO U Golu je stigla prva roda!

OPET KOMADIĆI METALA

Lidl povlači popularni prehrambeni proizvod i vraća kupcima novac

KAMO U NEDJELJU?

Ladies night na Bazenima Cerine

TRAŽITE POSAO?

Možda je ovo idealna prilika za Vas!

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati