FOTO Ludbreg je bio domaćin 4. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji

Pod geslom ‘Od koljena do koljena dobrota je Tvoja’ u Ludbregu je ovoga vikenda održan 4. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Bio je to vrhunac ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju naših djedova i baka. U subotu 21. svibnja program je počeo procesijom u kojoj je u prostor svetišta unesena spomen-svijeća s trećeg Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji održanog u Splitu i Solinu, a koju su obitelji iz Splitsko-makarske nadbiskupije
predale obiteljima iz naše Varaždinske biskupije. Nakon uvodne molitve okupljene su pozdravili biskup domaćin mons. Bože Radoš te Vittorio Scelzo, predstavnik Dikasterija za laike, obitelj i život koji je za ovu prigodu u Ludbreg došao iz Rima.

Biskup Radoš pozdravio je nadbiskupe, biskupe, svećenike, obitelji, osobe treće životne dobi, poručivši kako se svi okupljeni pod geslom ovog Susreta združuju s Marijom, Isusovom majkom, u zahvali za sva dobra koja s Božjeg izvora teku od koljena do koljena i natapaju ljubavlju naš život.

-Posebno u srcu danas nosimo zahvalnost za dobrotu, ljubav koja pročišćena teče u obitelji preko baka i djedova. Tu ljubav unuci dobro razumiju i prihvaćaju jer je blaga. Urezuje se u dušu kao sveti trag Božje dobrote. Tako nas vodi Bog – kazao je mons. Radoš dodavši kako je u ovom slavlju na osobiti način prisutan i Sveti Otac Franjo po svome predstavniku, apostolskom nunciju te je za ovaj Susret posebno htio uzeti udjela, izreći pastirsku riječ i zazvati Božji blagoslov na sve nas.

Potom je mons. Lingua pročitao poruku Svetog Oca u kojoj, između ostalog, stoji kako ovaj Susret želi podsjetiti da su upravo obitelji suočene s izazovom izgradnje mostova među generacijama kako bi prenijeli vrijednosti koje izgrađuju čovječanstvo.

-Obitelj je povlašteno mjesto za prenošenje vrlina i dobrote Gospodnje koja se izražava u plodovima Duha Svetoga, ljubavi, radosti, miru, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti, uzdržljivosti. Međutim, kakao je kazao papa Franjo u svojoj poruci, da bi dotaknule srce drugoga, potrebno je da te vrijednosti prvo osvoje srce onoga koji ih prenosi. One su Gospodinov dar Crkvi i cijelome svijetu, a zadaća obitelji je ne samo primiti te darove, već, prije svega, prepoznati ih kao takve, njegovati i razvijati ih, te ih, u konačnici, na opću dobrobit podijeliti sa svima.

Službu svjetla predmolio je biskup Radoš. Potom su se izmjenjivala životna svjedočanstva triju obitelji kao i glazbeni brojevi koje su izvodile višečlane obitelji kojima je glazba važno područje života. Potom je posađeno 12 stabala kao simbol isto toliko plodova Duha Svetoga u kojoj su sudjelovale obitelji sastavljene od supružnika, djece te djedova i baka. Subotnji program završen je čašćenjem relikvije Predragocjene Krvi Kristove i duhovnim nagovorom mons. Mate Uzinića, riječkog nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj. Nakon toga obitelji iz drugih dijelova zemlje prenoćile su kod domaćih obitelji koje su ih ugostile.

U nedjelju je u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u 10 sati održan molitveno-glazbeni program, dok je sat kasnije počelo euharistijsko slavlje koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u
zajedništvu s velikim brojem hrvatskih biskupa i svećenika, a na kojem su sudjelovale i brojne katoličke obitelji koje su na nacionalni susret u Ludbreg došle iz svih krajeva zemlje.

Milodari sakupljen na središnjem euharistijskom slavlju namijenjeni su izbjeglicama iz Ukrajine. Jer, kako je već ranije najavio mons. Radoš, ovo je susret obitelji, a danas smo svjedoci razbijanja ukrajinskih obitelji i zato o njima mora brinuti cijelo društvo, Crkva to radi, istaknuo je, putem Caritasa, a Varaždinska biskupija je pak do sad primila osamdesetak izbjeglica, uglavnom žena s djecom. Stoga će milodari ići u biskupijski fond za pomoć smještaja i života izbjeglica.

Sljedeći 5. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji za tri godine održat će se u svetištu Gospe od utjehe u Aljmašu, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Foto: Dražen Vađunec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI