Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO Ludbreg je bio domaćin 4. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji

Pod geslom ‘Od koljena do koljena dobrota je Tvoja’ u Ludbregu je ovoga vikenda održan 4. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Bio je to vrhunac ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju naših djedova i baka. U subotu 21. svibnja program je počeo procesijom u kojoj je u prostor svetišta unesena spomen-svijeća s trećeg Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji održanog u Splitu i Solinu, a koju su obitelji iz Splitsko-makarske nadbiskupije
predale obiteljima iz naše Varaždinske biskupije. Nakon uvodne molitve okupljene su pozdravili biskup domaćin mons. Bože Radoš te Vittorio Scelzo, predstavnik Dikasterija za laike, obitelj i život koji je za ovu prigodu u Ludbreg došao iz Rima.

Biskup Radoš pozdravio je nadbiskupe, biskupe, svećenike, obitelji, osobe treće životne dobi, poručivši kako se svi okupljeni pod geslom ovog Susreta združuju s Marijom, Isusovom majkom, u zahvali za sva dobra koja s Božjeg izvora teku od koljena do koljena i natapaju ljubavlju naš život.

-Posebno u srcu danas nosimo zahvalnost za dobrotu, ljubav koja pročišćena teče u obitelji preko baka i djedova. Tu ljubav unuci dobro razumiju i prihvaćaju jer je blaga. Urezuje se u dušu kao sveti trag Božje dobrote. Tako nas vodi Bog – kazao je mons. Radoš dodavši kako je u ovom slavlju na osobiti način prisutan i Sveti Otac Franjo po svome predstavniku, apostolskom nunciju te je za ovaj Susret posebno htio uzeti udjela, izreći pastirsku riječ i zazvati Božji blagoslov na sve nas.

Potom je mons. Lingua pročitao poruku Svetog Oca u kojoj, između ostalog, stoji kako ovaj Susret želi podsjetiti da su upravo obitelji suočene s izazovom izgradnje mostova među generacijama kako bi prenijeli vrijednosti koje izgrađuju čovječanstvo.

-Obitelj je povlašteno mjesto za prenošenje vrlina i dobrote Gospodnje koja se izražava u plodovima Duha Svetoga, ljubavi, radosti, miru, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti, uzdržljivosti. Međutim, kakao je kazao papa Franjo u svojoj poruci, da bi dotaknule srce drugoga, potrebno je da te vrijednosti prvo osvoje srce onoga koji ih prenosi. One su Gospodinov dar Crkvi i cijelome svijetu, a zadaća obitelji je ne samo primiti te darove, već, prije svega, prepoznati ih kao takve, njegovati i razvijati ih, te ih, u konačnici, na opću dobrobit podijeliti sa svima.

Službu svjetla predmolio je biskup Radoš. Potom su se izmjenjivala životna svjedočanstva triju obitelji kao i glazbeni brojevi koje su izvodile višečlane obitelji kojima je glazba važno područje života. Potom je posađeno 12 stabala kao simbol isto toliko plodova Duha Svetoga u kojoj su sudjelovale obitelji sastavljene od supružnika, djece te djedova i baka. Subotnji program završen je čašćenjem relikvije Predragocjene Krvi Kristove i duhovnim nagovorom mons. Mate Uzinića, riječkog nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj. Nakon toga obitelji iz drugih dijelova zemlje prenoćile su kod domaćih obitelji koje su ih ugostile.

U nedjelju je u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u 10 sati održan molitveno-glazbeni program, dok je sat kasnije počelo euharistijsko slavlje koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u
zajedništvu s velikim brojem hrvatskih biskupa i svećenika, a na kojem su sudjelovale i brojne katoličke obitelji koje su na nacionalni susret u Ludbreg došle iz svih krajeva zemlje.

Milodari sakupljen na središnjem euharistijskom slavlju namijenjeni su izbjeglicama iz Ukrajine. Jer, kako je već ranije najavio mons. Radoš, ovo je susret obitelji, a danas smo svjedoci razbijanja ukrajinskih obitelji i zato o njima mora brinuti cijelo društvo, Crkva to radi, istaknuo je, putem Caritasa, a Varaždinska biskupija je pak do sad primila osamdesetak izbjeglica, uglavnom žena s djecom. Stoga će milodari ići u biskupijski fond za pomoć smještaja i života izbjeglica.

Sljedeći 5. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji za tri godine održat će se u svetištu Gospe od utjehe u Aljmašu, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Foto: Dražen Vađunec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okoliš je pun kartona, papira, vrećica...

FOTO Ogorčeni stanari: “Ljudi unutra bacaju sve i svašta, a čim zapuše vjetar sve je puno smeća”

Izložba vina u Novigradu Podravskom

Rajnski rizling Dražena Banjkovca šampion, Hegedićev kerner najvino novigradskih goric

JESTE LI ZNALI?

Kažu da je ovo najzdravija salata na svijetu. Ima jako antikancerogeno djelovanje

apsolutno nitko ne reagira

FOTO U šumi kod Koprivnice odlažu se velike količine otpada: “Uništava se priroda, baca sve i svašta”

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati