Kvalitetu i značaj ludbreškog hrena u svojoj knjizi recepata „Ludbreški hren“ pokazao je i profesionalni kuhar, chef Damir Crleni. Kuharica je, doznajemo, izdana u nakladi Varaždinske županije i sunakladi Grada Ludbrega, a u njoj su kroz dvadesetak recepata predstavljena jela s hrenom u svim varijantama.
– U kuharici smo pokušali hren upotrijebiti s raznim vrstama mesa i riba, prije svega kuhana i pečena jela. Radili smo vegetarijanska jela s povrćem, što pržena, što pohana, a i nekoliko vrsti salata u koje smo stavljali ciklu i hren. Obično je u ukiseljenu ciklu išlo malo hrena, a mi smo to još povezali s dimljenim sirom. Radili smo hladna predjela s hrenom. Kuhali smo goveđi jezik, obraze, pa smo ostavili da se to stvrdne kao hladetina, pa smo unutra ribali hren. Radili smo svinjski filet s borovnicama i brusnicama, te dva deserta koja se spajaju s hrenom. To su pohane jabuke i štrudla – rekao je autor kuharice Damir Crleni.

Gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić naglasio je važnost tradicije u proizvodnji hrena.
– Hren je oduvijek bio tradicija ovoga kraja i on ima jednu svoju osobinu koja nas podsjeća koliko je život složen, koliko je slojevit, koliko može biti težak, trpak, gorak i ljut, ali isto tako i slastan i ukusan. Velika zahvala Varaždinskoj županiji i obitelji Makar koja godinama proizvodi hren i proizvode od hrena. Nadamo se da će današnje događanje doprinijeti uzletu hrena kao namirnice i poljoprivredne kulture, da se sačuva u našim krajevima – rekao je gradonačelnik Bilić.
FOTO Grad Ludbreg