Ludbreški hren završio u kuharici: “Hren nas upravo podsjeća na život…”

Kvalitetu i značaj ludbreškog hrena u svojoj knjizi recepata „Ludbreški hren“ pokazao je i profesionalni kuhar, chef Damir Crleni. Kuharica je, doznajemo, izdana u nakladi Varaždinske županije i sunakladi Grada Ludbrega, a u njoj su kroz dvadesetak recepata predstavljena jela s hrenom u svim varijantama.

– U kuharici smo pokušali hren upotrijebiti s raznim vrstama mesa i riba, prije svega kuhana i pečena jela. Radili smo vegetarijanska jela s povrćem, što pržena, što pohana, a i nekoliko vrsti salata u koje smo stavljali ciklu i hren. Obično je u ukiseljenu ciklu išlo malo hrena, a mi smo to još povezali s dimljenim sirom. Radili smo hladna predjela s hrenom. Kuhali smo goveđi jezik, obraze, pa smo ostavili da se to stvrdne kao hladetina, pa smo unutra ribali hren. Radili smo svinjski filet s borovnicama i brusnicama, te dva deserta koja se spajaju s hrenom. To su pohane jabuke i štrudla – rekao je autor kuharice Damir Crleni.

Gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić naglasio je važnost tradicije u proizvodnji hrena.

– Hren je oduvijek bio tradicija ovoga kraja i on ima jednu svoju osobinu koja nas podsjeća koliko je život složen, koliko je slojevit, koliko može biti težak, trpak, gorak i ljut, ali isto tako i slastan i ukusan. Velika zahvala Varaždinskoj županiji i obitelji Makar koja godinama proizvodi hren i proizvode od hrena. Nadamo se da će današnje događanje doprinijeti uzletu hrena kao namirnice i poljoprivredne kulture, da se sačuva u našim krajevima – rekao je gradonačelnik Bilić.

FOTO Grad Ludbreg

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

isplata u prosincu

Umirovljenicima prosječno 264 eura trajnog dodatka?

Marici i Branku život je odavno postao prava muka

VIDEO Kad misle da ne može biti gore, uvijek se javi neka nova teška bolest

OBJAVIO HZJZ

Uvode se dva nova cijepljenja za djecu u školama