Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marko Ivančan: Iako cijena mlijeka nije idealna, od proizvodnje ne odustajem

Marko Ivančan (24) iz Novačke, naselja na području općine Gola, odlučio je nastaviti obiteljsku tradiciju proizvodnje mlijeka. Na svojoj farmi trenutno uzgaja 270 grla goveda, od čega je 160 muznih kravi s dnevnom proizvodnjom od oko 4500 litara mlijeka. Da Marko na svojoj farmi radi dobar posao potvrdila je i nagrada za najperspektivnijeg proizvođača mlijeka u Hrvatskoj koju dodjeljuje Mljekarski list.

– Od malih nogu vezan sam uz našu obiteljsku farmu i ni u jednom trenutku nisam dvojio hoću li preuzeti posao od oca Ivice. Mogu reći da sam svoj gazda pa je to velika prednost bez obzira na svu neizvjesnost koju nosi proizvodnja mlijeka – ističe Marko Ivančan.

I u Prekodravlju, čiji je zaštitni znak sve donedavno bilo stočarstvo, sve je izraženiji trend „gašenja“ proizvodnje mlijeka zbog niskih otkupnih cijena. No, problemi koji svakodnevnu muče farmere za Marka su dodatni poticaj da ustraje u proizvodnji. Trenutno za litru mlijeka dobiva oko 4,15 kuna odnosno 0,55 eura.

– Iako je cijena mlijeka daleko od idealne, ne odustajem od proizvodnje. Nama troškovi rastu na tjednoj bazi, a nažalost otkupna cijena mlijeka ne prati taj trend pa nije ni čudo da je domaća proizvodnja u padu i da se mladi rijetko odlučuju uzgajati krave i općenito se baviti poljoprivredom – kaže Marko Ivančan.  Prema trenutnim cijenama hrane, dodaje on, otkupna cijena mlijeka minimalno bi trebala iznositi pet kuna po litri. I u državama istočnog bloka došlo je do rasta otkupnih cijena pa se Marko nada da će i naša mljekarska industrija krenuti u tom smjeru.

Marko Ivančan najperspektivniji je proizvođač mlijeka u Hrvatskoj

-Ako se želi zadržati domaća proizvodnja, rast otkupne cijene je neminovan. Nadam se da to shvaća i industrija, a kako im je porasla cijena uvoznog mlijeka, očekujemo da će i kod nas doći do rasta – kaže Marko Ivančan.

Nagradu za najperspektivnijeg proizvođača mlijeka dobio je zahvaljujući kvaliteti proizvodnje, racionalnom raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, poštivanju sjetvene strukture kultura podređenih hranidbi visokomliječnih krava, ali i pravilnom i postupnom ulaganju u proizvodnju uz slušanje savjeta struke. Iz europskih fondova uspio je povući sredstva za kupnju tri robota za mužnju, nadogradnju farme i nabavu traktora i priključne mehanizacije te izgradnju laguna za stajski gnoj. – Stalno pratim trendove u proizvodnji i upravo je racionalnost razlog što bez obzira na sve probleme s niskom otkupnom cijenom i stalnim rastom troškova moje gospodarstvo uspješno posluje – zaključio je Marko Ivančan.

FOTO: Dinko Borozan

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati