Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Martina Dalić: Plaće su u Podravci porasle do 1150 kuna, zgrada gotova u srpnju!

Podravka je jučer održala glavnu skupštinu društva na kojoj su i formalno objavljena financijska izvješća za lanjsku godinu, a u Nadzorni odbor imenovana su dva nova član Damir Felak, umjesto Dajane Milodanović te Damir Grbavac umjesto Ivana Ostojića. U povodu Skupštine predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić obratila se svim dioničarima:

-U 2021. godini ukupni prihodi od prodaje Grupe dosegnuli su 4,63 milijarde kuna, dok je neto dobit iznosila 309,2 milijuna kuna. U odnosu na godinu prije, prihodi Grupe od prodaje rasli su 2,8 posto, a dobit 24,2 posto. Ovi su rezultati ostvareni u godini koja je još uvijek bila snažno obilježena borbom s pandemijom virusa Covid-19 te mjerama zatvaranja koje su se svojom snagom i trajanjem razlikovale od države do države, ali koje su na svim tržištima na kojima poslujemo stvarale određena ograničenja vezana uz poslovanje i ponašanje potrošača – navela je Dalić i dodala kako je lanjska godina donijela i brzo gomilanje ekonomskih neravnoteža koje su se, kako ističe, osobito u segmentu Prehrane, ogledale u rastu cijena sirovina, ambalaže, energenata, transporta i poremećajima u lancima opskrbe.

Navodi kako dobri lanjski rezultati u segmentu Prehrane nisu posljedica povećanja veleprodajnih cijena.

-Troškove smo apsorbirali ponajprije racionalizacijom i smanjivanjem operativnih troškova. Nužne korekcije naših cijena, i to samo na dijelu tržišta, napravljene su tek krajem godine, kada je međugodišnji porast cijena većine proizvodnih inputa dosegnuo dvoznamenkaste brojke – poručila je Dalić.

Podsjetila je i na komapnijsku stragegiju, petogodišnji plan do 2025. godine. Kao sastavni dio navela je investicijska ulaganja od 1,7 milijardi kuna, usmjerena na povećanje učinkovitosti proizvodnje, uvođenje novih proizvoda, smanjivanje negativnih utjecaja na okoliš te zaštitu naše proizvodnje i radnika od klimatskih promjena.

-Provođenje plana investicija napreduje kako je predviđeno. U segmentu Prehrane veliki investicijski projekti kao što su novi logistički centar, proširenje Tvornice juha i Vegete, dovršetak modernizacije tvornice Kalnik, digitalizacija proizvodnje, prva faza izgradnje sunčane elektrane, kao i niz ulaganja u nabavu novih tehnoloških linija napreduju prema planu. Energetska i informatička obnova sjedišta kompanije bit će, kao što je planirano, dovršena tijekom srpnja – kazala je predsjednica Uprave.

Podravka je lani, podsjetila je, prvi put iskoračila u vlastitu proizvodnju pojedinih povrtlarskih kultura (paprika, krastavci), a već su obavljeni ili se upravo obavljaju radovi koji će u ovoj godini rezultirati povećanjem vlastite proizvodnje povrća za 2,5 puta i time omogućiti odgovarajuće smanjenje uvoza povrća, osobito paprike. U ovoj su sezoni s kooperantima ugovorili dvostruko veću proizvodnju rajčice u Istri, a cilj je osigurati ukupne potrebe segmenta Prehrane za rajčicom iz domaće proizvodnje.

No, dodaje i kako ništa od ostvarenih rezultata ni planova nije moguće ostvariti bez rada, znanja i energije

-Lani smo u povećanje primanja radnika uložili 21 milijun kuna, a potom početkom ove godine i dodatnih 35 milijuna kuna. Tako je u povećanje primanja radnika uloženo više od 55 milijuna kuna, što je u manje od godinu dana omogućilo povećanje neto primanja radnika prosječno između 980 i 1150 kuna, odnosno između 18 i 28 posto, ovisno o stručnoj spremi i uvjetima rada – dodala je.

Potvrdila je i kako se Grupa Podravka sve vidljivije suočava s nedostatkom stručne radne snage, osobito kvalificiranih radnika, zbog čega su nam se tijekom proteklih tjedana pridružili strani radnici iz Nepala i Tanzanije.

Na kraju, podsjetila je i kako je cijena dionice Podravke d.d. porasla prošle godine za 30,3 posto i dosegnula 632 kune na zadnji dan 2021. godine. Tržišna kapitalizacija je 31. prosinca 2021. iznosila 4,4 milijarde kuna, odnosno 30,6 posto više nego godinu prije.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Izložba vina u Novigradu Podravskom

Rajnski rizling Dražena Banjkovca šampion, Hegedićev kerner najvino novigradskih goric

JESTE LI ZNALI?

Kažu da je ovo najzdravija salata na svijetu. Ima jako antikancerogeno djelovanje

apsolutno nitko ne reagira

FOTO U šumi kod Koprivnice odlažu se velike količine otpada: “Uništava se priroda, baca sve i svašta”

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati