Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Masovni pomor riba u našoj rijeci: “Podigli su branu i povukli mulj”

Pomor ribe u rijeci Bednji nedaleko od Ludbrega uznemirio je neke od tamošnjih mještana. Tomislav Busija, strastveni ribič iz Hrastovskog, nedavno je obišao tok Bednje kod brane u Kućanu Ludbreškom pa sve do Ludbrega, gdje je naišao na neugodne prizore. Tamo je spazio veću količinu mrtvih riba, o čemu je obavijestio svoje pratitelje na svom privatnom Facebook profilu. U razgovoru za Podravski rekao nam je da se to dogodilo samo dan nakon što su podigli branu kod Kučana.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Naišao sam na mrtve ribe u donjem toku Bednje prema Ludbregu, iako ih ima i iznad. Ne znam zašto su to napravili baš sad, pogotovo u vrijeme rekordno niskog vodostaja. Kako su samo došli na tu ideju? Riba je tu od Kućana do Ludbrega masovno krepavala, ma katastrofa – govori nam Busija, pretpostavivši kako je to razlog pomora riba.

Tomislav Busija

– Ta se riba nalazi ispod brane. No, kako su je podigli, voda je naglo krenula i podigla mulj koji se taloži na dnu i povukla ga sa sobom. Tim se muljem napune škrge i onda ribe ne mogu disati, uguše se i uginu – zaključuje Busija.

Brana je na tom mjestu izgrađena zbog akumuliranja vode za potrebe mlina i ribnjaka kod Ludbrega, a prema dostupnim podacima iz arhive, ona se nekoliko puta godišnje mora čistiti od granja i drveća koje tamo zaglave. Zbog toga se brana mora podići i ispustiti vodu, što i inače utječe na riblji fond. Odnosno, dobra količina ribe, koje na tom mjestu i inače nema puno, ode nizvodno. Za uspješan je ribolov, što tamošnji ribiči dobro znaju, zato potrebno prihranjivati ribolovno mjesto.

Dno je, međutim, više-manje pjeskovito i muljevito, zbog čega je pomor određenog broja riba, na žalost mnogih ribiča, i očekivan. No, zabrinutost za zdravlje riba u našim rijekama ovih je dana tim veća, pogotovo nakon velikih pomora riba u srednjoeuropskim rijekama, za koje je jedan od mogućih razloga bilo ispuštanje veće količine kemijskog otpada iz nekih od tvornica. Za to, srećom, ovdje mjesta strahu zasad ipak nema.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati