Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Među rijetkima u demografskom plusu: Ovdje mladi imaju sve što im treba za život!

Župa Svi sveti iz Podravskih Sesveta jedina je u Đurđevačkom dekanatu, a šire, koja se može pohvaliti pozitivnim demografskim podacima u prošloj godini. Lani je kršteno 20 beba, a umrlo je 19 osoba, a iako demografski rast nije značajan, Sesvećani su ponosni što su ipak u plusu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Mario Rukelj, župnik u Podravskim Sesvetama, ističe kako je za pozitivnu demografsku sliku najzaslužnije razvijeno gospodarstvo.

– Iako sam tek prije pet mjeseci preuzeo župu, mogu bez imalo ustručavanja reći da su podaci dobri zbog tvrtki Pekara i trgovina Dergez i Mlin. Zahvaljujući njima mladi imaju gdje raditi i to im je najbolji poticaj da ostanu živjeti u Podravskim Sesvetama. Da nema razvijenog gospodarstva, demografski podaci sigurno bi bili zabrinjavajući i selo bi izumiralo – kaže Mario Rukelj.

Općina Podravske Sesvete brojnim poticajnim mjerama nastoji zadržati mlade. Tako nudi izdašne rodiljne naknade koje iznose po 4000 kuna (530 eura) za prvo dijete, 8000 kuna (1060 eura) za drugo te za treće i svako daljnje 12.000 kuna (1590 eura). Mladim obiteljima nude se i potpore za rješavanje stambenog pitanja, izgrađen je dječji vrtić, a Općina sufinancira i kupnju radnih bilježnica, smještaj srednjoškolaca u učeničkim domovima te stipendira studente. Bez obzira na te brojne povlastice i Mladen Sitek, načelnik Općine, ističe kako je ključ za ostanak mladih gospodarstvo odnosno činjenica da se imaju gdje zaposliti.

– Pekara i trgovina Dergez ima oko 250 zaposlenih, a Mlin 30 te imamo oko 40 obrtnika i deset većih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Trudimo se raznim potporama zadržati mlade i imamo sreću da imamo jake gospodarstvenike i obrtnike. Svakako je značajnu ulogu u dobroj demografskoj slici odigrala i izgradnja dječjeg vrtića. U proteklih deset godina po broju stanovnika pali smo za deset posto, čime smo značajno bolji od susjednih sredina, a bolji smo i u odnosu na županiju koja je ukupno izgubila 12 posto stanovnika. Nadamo se da će i u narednim godinama demografska slika biti dobra – kaže Mladen Sitek.

Marko Kovačić jedan je od mladih Sesvećana koji je odlučio ostati u svom selu. Njegova supruga Katarina, koja je rodom iz Pitomače, bez razmišljanja je podržala njegovu odluku, a i oni su dali svoj obol u pozitivnoj demografskoj slici. Imaju 1,5 godišnjeg sina Luku, a prije tri tjedna postali su i ponosni roditelji malene Katje.

– Iako oboje radimo u Pitomači, odabrali smo moje Podravske Sesvete za život. Mladi kod nas imaju sve što im treba za dostojan život. Dobili smo dječji vrtić, a Općina raznim potporama nastoji nama mladima olakšati svakodnevicu – priča nam Marko Kovačić.

Trenutno žive kod Markovih roditelja, ali su u završnoj fazi izgradnja vlastite kuće pa je sigurno da će ostati živjeti u Podravskim Sesvetama.

– Tijekom ove godine najvjerojatnije ćemo se preseliti u vlastitu kuću. I većina mojih prijatelja ostala je u Podravskim Sesvetama, a razlog tome je što imamo dvije uspješne tvrtke pa se može naći posao. Upravo je ta stabilnost s radnim mjestom ključna za odabir sredine u kojoj će mladi živjeti – zaključio je Marko Kovačić.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

HOROR KOD LUDBREGA: SNAHU I SVEKRVU izgrizao MOĆAN PAS

Kod pripreme ručka, napao ih njihov ljubimac, morale ga priklati da se spase!

Najbrojniji su studenti medicine

Potpisano 100 ugovora o stipendiranju deficitarnih profesija

Majstori se "otrijeznili" ali ne do kraja

FOTO: Asfaltirali stazu kao da su pijani pa ju pokušali popraviti. Rezultat je komičan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

POČINJU RADOVI U OPĆINAMA IZOSTAVLJENIMA IZ PROJEKTA ALGOMERACIJE

Gradit će se vodovod u Rasinji i Sokolovcu, radi se glavni projekt za Legrad

Upišite pojam koji želite pretraživati