Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mihajlo: Nakon trideset godina po prvi put u Koprivnici procvjetala palma!

Mihajlo Vincetić, umirovljenik iz Koprivnice, javio nam se s neobičnom pričom: nakon trideset godina u njegovu je dvorištu po prvi put procvjetala – palma. Biljke su to, ne mora se posebno pojašnjavati, koje ne uspijevaju na kontinentalnoj klimi, a Mihajlo uzgaja dvije, koje je osobno donio – iz Opatije, i to prije 30 godina.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– U mirovini sam već više od 25 godina, a do palmi sam došao slučajno. U vrtu imam razne biljke i drveće, bilo ukrasne ili voćke, i pri povratku s poslovnog putovanja iz Slovenije išao sam kroz Istru. Stao sam u Opatiji i pomislio kako bi bilo zgodno pokušati kod kuće imati i palme, baš kakve rastu tamo – govori nam Mihajlo, kojeg prijatelji i rođaci cijeli život radije zovu Miško.

O palmama vodi brigu kroz cijelu godinu, a drži ih u posebnim teglama. Za ljetno vrijeme smještene su u vrtu, dok ih kroz zimu, s obzirom na našu kontintentalnu klimu koja za njih nije najpovoljnija, drži u garaži ili u podrumu. No, kako kaže, nikad mu se nije dogodilo da bi one na proljeće – procvjetale.

– Da je počelo cvjetati, primijetio sam početkom svibnja. Samo sam izašao van i vidio kako se nešto na palmi žuti. Trebalo mi je malo vremena da shvatim što se događa. Imam ih već trideset godina i ne znam što se dogodilo, ali je po prvi put jedna od njih procvjetala – ističe Mihajlo  i dodaje kako se klima vjerojatno dovoljno promijenila da bi bila povoljna za njih.

Aktualna je ovo priča u vrijeme kad su nas pogodile snažne oluje, koje više nalikuju na monsune iz tropskih dijelova svijeta, gdje je zapravo i „dom“ palmama. I dok priroda čini čuda kojima nećemo uvijek znati precizan odgovor, cvjetanje palme samo po sebi dovoljno veseli, a za prigodu našeg susreta Mihajlo je zapjevao poznatu staru pjesmu Dubrovačkih trubadura „Dok palme njišu grane“, uz optimizam i nadu kako će i ove naše podravske palme vjetar njihati još dugo godina.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”

Završen je proces dubinskog snimanja

Podravka poslala obvezujuću ponudu za tvrtke iz poljoprivrednog sektora Fortenove


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati