Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Milan je pronašao ‘sveti gral’ umjetnosti – podravski zen!

Za Milana Frčka novije generacije rekle bi da je „old school“ umjetnik, što i u određenom smislu i jest; njegov atelje u Crnogorskoj u Koprivnici svjedok je nekih prošlih vremena kad su tako stvarale naše legende naivne umjetnosti, od Generalića, Večenaja, Kovačića…

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Baš poput većine navedenih podravskih umjetnika nema akademski pedigre, to mu, kaže, nikad nije bilo bitno jer – umjetnička iskra ili je tu ili nije. Slike mu krase zidove brojnih poznatih političara, poduzetnika, javnih osoba. One komercijalne, razumljivo prodaje, a za koje osjeti da imaju pravu „umjetničku vrijednost“ – nipošto, one su mu, navodi, neprocjenjive i mogu jedino visjeti na zidu galerije ili muzeja. A osim slikanjem, Frčko se aktivno većinu života bavi i pisanjem, uglavnom poezije, a kroz nju je – u simbiozi sa slikanjem – kako kaže, pronašao „podravski zen“.

Iza sebe ima „brdo“ izložbi i objavljenih zbirki pjesama, a upravo pred nama je predstavljanje posljednje u nizu zbirke „Haljina od tišine“. Susret je najavljen za  1. lipnja u 18 sati u galeriji Mijo Kovačič u Koprivnici. Sudjelovat će Darija Žilić prof., Vid Balog, Mirko Švenda Žiga te cimbulaš Andrija Maronić. Inače, nakladnik zbirke je podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

– Ovo je sedma zbirka pjesama, a od prethodne je prošlo otprilike devet godina. Drukčije je to što je pisana na standardu, a posebno mi je drago što sam u pjesme ubacio našu Koprivnicu i Podravinu, ali i vjeru – ističe Frčko čija apstraktna slika krasi i omot nove zbirke.

Frčko, naime u zadnje vrijeme intenzivno slika. Pruža mu zadovoljstvo, kaže, što je uspio postići određeni kolorit i to gledajući cvijeće „iznutra“. Ima iza sebe 20 samostalnih izložbi, u brojnim galerijama, muzejima, diljem zemlje.

– Meni je svejedno, ne mogu reći jesam li slikar ili pjesnik. Budi me jedno i drugo. Svakako da je slikarstvo tehnički zahtjevnije, no ne usudim se reći što je u suštini teže. Zadnja zbirka je recimo nastajala u trenutku, u prirodi, šetnjom, razmišljanjem… Recimo, kad radiš sonete, to je jako zahtjevno, to se teše godinama. A u sonetima postoji i neki „zvonac“, netko ga čuje, netko ne. Možeš i zadovoljit formu, no bez tog „zvončića“… – smatra Frčko koji je to osjetio pišući na kajkavskom, idealnom za opisivanje.

Frčko se prisjetio i kratkih poetičnih crtica i misli koje je pisao prije više godina. Naknadno ih je pronašao i shvatio čitajući kako postoji veza između toga i kada slika prstima, „da je pronašao tu dubinu“.

– To su iznimno rijetki trenuci. To je taj podravski zen – kaže Frčko i dodaje da je to pokojna Božena Loborec dobro dokučila. – Postoje mjesta na koje zakoračite i tamo vam jednostavno „čvapne“. No, do toga treba doći…

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ONA JE JEDNA OD 2399 HRVATA ROĐENIH NA RIJEDAK DATUM

Dunja je šesnaestogodišnjakinja koja danas slavi svoj četvrti rođendan

Već će ove godine stvarati hlad

Radnici Komunalca bolesne lipe zamijenili stablima javora

Snimio čitatelj

FOTO U Golu je stigla prva roda!

OPET KOMADIĆI METALA

Lidl povlači popularni prehrambeni proizvod i vraća kupcima novac

KAMO U NEDJELJU?

Ladies night na Bazenima Cerine

TRAŽITE POSAO?

Možda je ovo idealna prilika za Vas!

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati