Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Milica iz Sigeca pobijedila sustav: Nije prijavila televizor HRT-u – ne mora platiti kaznu!

Visoki prekršajni sud donio je vrlo zanimljivu presudu kojom je Milica iz Sigeca pored Koprivnice oslobođena optužbe da je posjedovala televizijski prijemnik koji nije prijavila Hrvatskoj radioteleviziji kao javnoj ustanovi.

Milica je, presudom Općinskog suda u Koprivnici, najprije proglašena krivom i kažnjena s ukupno 500 kuna, koliko iznosi zbroj kazne i nemalih 200 kuna sudskih troškova. Na takvu presudu Milica se žalila Visokom prekršajnom sudu, čije je vijeće na čelu sa sutkinjom Jasnom Momirović utvrdilo kako je Općinski sud u Koprivnici, njegov Prekršajni odjel, „na štetu okrivljenice počinio povredu materijalnog prekršajnog prava (…) budući djelo za koje se okrivljenica optužuje na činjenično opisan način, po propisu nije prekršaj“.

Kako je VPS presudio, odredbom zakona o HRT-u propisano je kažnjavanje od 1000 kuna za osobu koja pored ostalog ne prijavi prijamnik koji je dužna prijaviti najkasnije od 30 dana od njegove nabave ili odjaviti ga u roku 30 dana. Prema tome, utvrdio je sud, vrijeme kada je prekršaj utvrđen nije vrijeme počinjenog prekršaja kako je to bilo navedeno u optužnom prijedlogu već bi vrijeme počinjenog prekršaja moglo biti tek mjesec dana poslije, što u ovom postupku protiv Milice nije utvrđeno.

Tako nešto, navelo je vijeće Visokog prekršajnog suda, moralo je biti točno navedeno u optužnom prijedlogu, a osudivši Milicu na takav način, koprivnički je sud učinio pogrešku zbog koje je VPS ukinuo takvu presudu i Milicu oslobodio krivnje. Zakon o HRT-u u javnosti izaziva poslovično velike polemike posebno zbog te, po mnogima kontroverzne odluke o obvezi prijavi uređaja HRT-u, kao i nametnutom plaćanju pretplate. U kontekstu ‘malog, običnog čovjeka’, ova presuda u kojoj je Sigečanka Milica pobijedila sustav i oslobođena krivnje, tim je značajnija i svakako dobiva na svojoj težini.

FOTO Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati