Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Centar već u prvoj godini pokazuje rezultate

“Ministarstvo nam ne da upisati po dva razreda za tehnička zanimanja”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Centar kompetentnosti u Koprivnici s radom je počeo ove školske godine. Osim što se radi o nadogradnji Obrtničke škole, novoizgrađeno zdanje u Starčevićevoj, uz postojeću zgradu Srednje i Obrtničke škole, jedno je u nizu sličnih investicija na području cijele Hrvatske, čiji je fokus bolja povezanost obrazovnih ustanova s poduzetnicima, odnosno tržištem rada. Radi se o novih dvije tisuće kvadrata prostora na tri etaže, čija je oprema vrijedna oko 10 milijuna kuna. U prizemlju se nalaze po četiri praktikuma i laboratorija, kao i informatička učionica, dok se na katu nalazi još šest učionica s kompjutorima i informatičkom opremom.

Posebna je zanimljivost treća etaža, odnosno krov na kojem se, doduše, ne nalaze učionice, već dizalica topline koja napaja kompletnu školu, odnosno grije i hladi, kao i solarna elektrana snage 40 kW, čija se proizvedena električna energija prodaje HEP-u. Centar kompetentnosti je zapravo dugoočekivana investicija modernizacije Obrtničke škole, koja je napokon dobila nove i suvremeno opremljene prostore za održavanje praktične, ali i teorijske nastave.

– Kroz projekt smo razvili tri standarda zanimanja kao i kvalifikacija, četiri kurikuluma, 29 programa obrazovanja odraslih, a baziramo se na obnovljivim izvorima energije. Pratimo tržište rada, u kontaktu smo s poslodavcima i prema njima stvaramo nove kurikulume – rekao nam je administrator projekta Centra i nastavnik elektrotehnike Saša Seretin.

Nastava se tamo zasad održava za učenike elektrotehnike, tehničare za računalstvo, elektroinstalatere, elektromehaničare, za zanimanje elektroničar-mehaničar, a od nove će godine upisivati i učenike za program tehničara za elektroniku. Kako nam je rekao Seretin, sva oprema u laboratorijima i praktikumima nabavljena je prema napucima samih poslodavaca, kako bi učenici imali priliku naučiti sve o svojim budućim poslovima u samoj školi.

– Zamišljeno je da, kad učenici ovdje završe školu, ne moraju to učiti kod svojih poslodavaca, već su spremni za tržište rada po završetku obrazovanja – navodi Seretin, napomenuvši kako time stječu za poslodavce poželjno iskustvo.

Prošlog su četvrtka iz Obrtničke škole imali Dan otvorenih vrata, na kojem su prvenstveno učenici osmih razreda, ali i njihovi roditelji i drugi zainteresirani, imali priliku iz prve ruke doznati sve informacije o programima Obrtničke škole. Sve su zainteresirane grupe sami nastavnici, ali i učenici proveli po prostorijama Centra te im iz prve ruke prikazali kako izgleda nastava, a predstavili su im projekte i postignuća za koja su zaslužni sami učenici, uz pomoć njihovih nastavnika i mentora.

Kako ističe Seretin, interes za obrtnička zanimanja veći je nego prijašnjih godina.

– Veći interes je osjetan, pogotovo otkako smo najavili izgradnju Centra. Imamo sve više upita, posebno za tehnička zanimanja, tako da bismo mogli otvoriti i po dva razreda, no to Ministarstvo obrazovanja mora najprije odobriti – ističe Seretin. Podsjetimo kako je sam Centar izgrađen u lipnju prošle godine, a dio je projekta CEKOM, vrijednog nešto više od 30 milijuna kuna, od čega točno 30 milijuna kuna sufinancira Europska unija. Pokraj koprivničkog, u projekt je uključena i Strukovna škola Đurđevac, a partner je i Koprivničko-križevačka županija.

FOTO: Krešo Puklavec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati