Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
S debljinom bi do 2030. Moglo živjeti milijun hrvata

Ministarstvo zdravstva objavilo Akcijski plan za prevenciju bolesti koja prijeti trećini građana

Debljina, osim što je zasebna kronična nezarazna bolest, predstavlja i čimbenik rizika za razvoj drugih kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i nekih sijela tumora.

– Uz narušeno tjelesno zdravlje, osobe s debljinom često se suočavaju sa stigmatizacijom i imaju narušeno mentalno zdravlje, a debljina može biti povezana i s lošijim obrazovnim ishodima i ograničenim mogućnostima zapošljavanja. Prekomjerna tjelesna masa i debljina često počinju od najranije životne dobi te je pravodobno djelovanje ključno za njihovu prevenciju – stoji u nedavno objavljenom Akcijskom planu za prevenciju debljine Ministarstva Zdravstva.

Prema Svjetskom atlasu debljine iz 2022. godine, koji je izdala Svjetska federacija debljine predviđa se da će u Hrvatskoj do 2030. godine s debljinom živjeti gotovo milijun ljudi, dakle gotovo svaka treća žena i svaki treći muškarac. Ova saznanja pokazuju da će Hrvatska propustiti ispuniti cilj Svjetske zdravstvene organizacije da do 2025. godine zaustavi porast debljine.

Vizija cjelokupnog Akcijskog plana je Hrvatska s manje debljine i štetnih učinaka debljine koji se mogu izbjeći. Dok je cilj smanjiti opterećenje debljinom, poduzimanjem mjera usmjerenih na promicanje zdravih stilova života i prevenciju čimbenika rizika te osnaživanje aktivnosti usmjerenih na prepoznavanje, praćenje i liječenje debljine.

Samo neke od previđenih mjera su promicanje tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane među građanima izradom smjernica, razne edukacije, praćenje uhranjenosti te podrška i liječenje. Zatim izrada Nacionalnih prehrambenih smjernica za vrtiće, evaluacija i jačanje implementacije Nacionalnih smjernica za prehranu učenika u osnovnim školama, poboljšanje školske infrastrukture za prehranu učenika, jačanje školske infrastrukture za tjelesnu aktivnost djece i još mnoge druge.

Provedbu plana aktivnosti Akcijskog plana pratit će i usmjerivati međuresorno povjerenstvo, koje imenuje resorni ministar zdravstva. Izradit će se dva izvješća o provedenim aktivnostima i rezultatima. Prvo izvješće bit će izrađeno u trećem tromjesečju 2026. godine, a drugo, završno izvješće u roku od šest mjeseci od isteka Akcijskog plana.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila

DIO TUĐMANOVE ULICE I DALJE JE BEZ ASFALTA

Rupe se ne zatrpavaju zbog pojedinaca koji divljaju automobilima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati