Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mirovinsko zatrpano: Od početka godine primili preko 27.000 zahtjeva za obiteljsku mirovinu!

Od 1. siječnja 2023. godine na snazi je novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, a s njim su došle i izmjene modela obiteljskih mirovina s ciljem da se korisnicima poveća ukupno mirovinsko primanje na način da se omogučila isplata dijela obiteljske mirovine uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske imovine. 

Naime, podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine vremenski nije ograničen no HZMO je Hini prenio informaciju kako je do 15. siječnja zabilježeno već 27.273 zahtjeva.

HZMO je poduzeo i određene mjere da se korisnicima olakša i ubrza procedura ostvarivanja prava po novom modelu obiteljskih mirovina. Sukladno tome u svim je područnim uredima i službama HZMO-a povećan broj šaltera za predaju zahtjeva tako da trenutno nema dugih čekanja.

Očekuje se da će biti zaprimljeno otprilike 155.000 ovakvih zahtjeva , a također se predviđa da bi korisnicima koji isključivo koriste obiteljsku mirovinu, ona porasla za nekih 250 kuna dok bi se onima koji koriste osobnu i dio obiteljske, ona u prosjeku povećala za 510 kuna, piše N1.

U Podravaskom listu smo donijeli detaljan vodič kako do više mirovine.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI