Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mještani Imbriovca u strahu: Nelagodno mi je izaći na u licu, unose se u lice i prijete!

Nelagodno je izaći

       na ulicu, oni nam se

       unose u lice i prijete

Još jedan slučaj provale i krađe zabilježen je u mjesnom dućanu u Imbriovcu. Počinitelji su još jednom razbili staklo te tako provalili u trgovinu iz koje su otuđili duhanske proizvode i nekolicinu žestokih alkoholnih pića. Kako smo doznali od tamošnjih djelatnica, radi se o četvrtoj provali u zadnja dva mjeseca, iako smo o sličnim slučajevima pisali nekoliko puta unazad pola godine.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Znamo o kome se radi, u pitanju su uvijek isti ljudi koji inače rade probleme. Policija tu napravi svoje i staklo se popravi, no nakon nekog vremena ponovno isto – ističu prodavačice, koje rješenje vide u postavljanju željeznih rešetki.

S tim se slaže i načelnica Đelekovca, Lara Samošćanec, koja nam je rekla kako su početkom rujna održali i sastanak posebno na tu temu. Na njega su pozvani mještani Imbriovca, djelatnici policije i socijalne skrbi, ali i predstavnici škole, kao i predstavnik romske nacionalne manjine, jer su počinitelji upravo pripadnici te manjine. Svrha sastanka bila je civilizirano riješiti probleme koje imaju mještani Imbriovca s nekolicinom Roma, koji bacaju ružnu sliku na cijelu romsku zajednicu, jer u Imbriovcu živi više romskih obitelji. Mještani također kažu da se među njih uvukla nervoza, pa čak i osjećaj straha.

– Nelagodno mi je otići u dućan, jer su ispred njega često ti problematični pojedinci. Iako s njima ne uspostavljam nikakav kontakt, oni mi se unose u lice, neugodni su, pa čak i prijete – rekao nam je jedan stanovnika Imbriovca.

 No, od pedesetak ljudi, koliko ih je nazočilo sastanku u prostorijama đelekovečkog DVD-a, predstavnik manjine nije se odazvao, niti predstavnici socijalne skrbi. Došla je samo policija, koja sama ne može riješiti problem.

– Nije bilo nikoga da mu pobliže predstavimo problem. Ipak je to glas koji ih predstavlja i smatram da to i njemu ide na štetu. Žao nam je i da iz prve ruke nije čuo kakvo je stanje, jer koliko znamo, rijetko dolazi u Imbriovec i nema pravu sliku što se tamo sve događa – rekla nam je Samošćanec, nadodavši kako su na sastanku iz policije pojasnili građanima kako da postupaju i što da naprave u slučaju nemilog događaja.

– Policija je mještanima dala nekakve upute kako da se ponašaju te apelirala da im se svaki slučaj prijavi, što im je temelj za daljnje postupanje – pojašnjava Samošćanec, napomenuvši kako trenutne mjere nemaju previše utjecaja, budući da ne prođe puno vremena do sljedećeg incidenta. 

Rješenje vide u postavljanju nadzornih kamera kao i već spomenutih rešetki, no iz same Općine tu ne mogu ništa, budući da se radi o nekretnini u privatnom vlasništvu.

– Na sastanku je dogovoreno da će se organizirati Vijeće za prevenciju, na njemu sudjeluju predstavnici nekoliko općina s istim problemom. Bilo je nešto slično prije nekoliko godina, a s njega se zajednički zaključci prosljeđuju dalje prema ministarstvu i nadležnim institucijama – najavljuje Samošćanec, izrazivši nadu kako će se time napraviti korak prema trajnijem rješenju.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI