Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mnogi se Podravci ‘vraćaju’ iz inozemstva, no brojke nas lako mogu zavarati

Koprivničko-križevačka županija jedna je od samo tri županije u zemlji koje imaju pozitivan saldo migracija stanovništva s inozemstvom. Tu su još Splitsko-dalmatinska i Istarska, ali i Grad Zagreb.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz naše županije u inozemstvo je lani, na rad i život, otputovala 641 osoba, a iz inozemstva je došlo njih 820! Ipak, ovaj podatak trebalo bi uzeti sa zadrškom, jer među onima koji su stigli prošle godine u značajnom su postotku strani radnici, uglavnom građevinci i oni u prehrambenom sektoru, pa bi se krivo moglo shvatiti da se kući u toj mjeri vraćaju naši Podravci i Prigorci.

– U ukupnom broju doseljenih osoba iz inozemstva veći je bio udio muškaraca (72,7 posto). U ukupnom broju odseljenih osoba u inozemstvo također je bio veći udio muškaraca (63,5 posto). Najveći broj odseljenih osoba u inozemstvo bio je u dobi od 20 do 39 godina (45,9 posto) – napomenuli su iz DZS-a.

U odnosu na godinu ranije, prvu godinu epidemije, ipak se radi o većem odljevu naših stanovnika – tad ih je bilo 502. Zanemarimo li 2020. nastavlja se trend sve manjeg odlaska u inozemstvo koji je prekinut 2018. Godinu prije toga srušili smo rekord po migracijama u inozemstvo, prije svega u Njemačku i Austriju kamo je otišlo 989 žitelja Koprivničko-križevačke županije. Te godine u svoj kraj vratilo se tek 185 stanovnika. Trend odlazaka „buknuo“ je 2016. a od tada do 2021. u inozemstvo je ukupno otišlo oko 4700 žitelja, a vratilo se oko 2300.

DOSELJENO I ODSELJENO STANOVNIŠTVO – INOZEMSTVO (DZS)

ŽupanijaDoseljenoOdseljenoSaldo
Koprivničko-križevačka820641179
Virovitičko-podravska278651-373
Varaždinska13561501-145
Međimurska11231195-72
Bjelovarsko-bilogorska321757-436
Hrvatska35.91240.424 

Najgori saldo migracija uvjerljivo i dalje imaju Slavonci. Iz Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije lani je „trbuhom za kruhom“ otišlo čak 7500 stanovnika. U isto vrijeme vratilo se doma njih tek 4000.

Naša je županija i među pet onih koje imaju pozitivan saldo ukupne migracije uz inozemstvo, uključujući i one koji su se doselili ili odselili u druge hrvatske županije. On iznosi 34 zahvaljujući doseljavanju iz inozemstva, a znači i da je više naših stanovnika otišlo živjeti u druge dijelove zemlje nego što je došlo ovdje. U našu županiju, navode u Državnom zavodu za statistiku, iz ostalih županija lani je doseljeno 550 osoba, a u isto vrijeme otišlo je u druge županije njih 695. Dobar dio „otpada“ što na studente, što na odlazak na nova radna mjesta. Razumljivo, najčešće odredište je Zagreb i Zagrebačka županija.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Izložba vina u Novigradu Podravskom

Rajnski rizling Dražena Banjkovca šampion, Hegedićev kerner najvino novigradskih goric

JESTE LI ZNALI?

Kažu da je ovo najzdravija salata na svijetu. Ima jako antikancerogeno djelovanje

apsolutno nitko ne reagira

FOTO U šumi kod Koprivnice odlažu se velike količine otpada: “Uništava se priroda, baca sve i svašta”

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati