Osim što je vrlo ukusan i može se pripremati na bezbroj načina, patlidžan je ujedno i vrlo ljekovito povrće. Cvjeta od početka ljeta i plod može narasti preko jednog kilograma. Pun je sjemenki kojih može biti do 400. Patlidžan se iz sjemena sije u rano proljeće nakon čega se stavlja u staklenik ili drugi grijani prostor jer voli toplu kilmu i najbolje mu odgovara temperatura od 25 do 30 stupnjeva. Ono najvažnije, patlidžan u sebi sadrži pravo nutritivno blago. U njemu su vlakna, bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini C i B, provitamin A, kalij i karotenoidi.
Zbog svojih bogatih svojstva, pospješuje izlučivanje žuči, normalizira rad jetre, snižava kolesterol, pospješuje rad crijeva i čisti organizam od otrova. Također, dobar je nakon tretmana antibioticima, jača vid i kosu te je koristan za imunitet. Djeluje i na smanjenje šećera u krvi i sprječava bolesti srca i krvnih žila.Mnoge muči njegova gorčina pa je najbolje oguliti mu koru, narezati ga na ploške, posliti i ostaviti oko pola sata, navodi Savković u svojoj Enciklopediji.
FOTO Arhiva