Biljka koja, vjerovali ili ne, mnogima služi samo kao ukras, ustvari je najzdravije povrće na svijetu.
Već svima dobro poznata potočarka salata je koja se sadi u mjesecu rujnu i bere sve do proljeća, a za rast i razvoj potrebno joj je jako puno vode. U prirodi raste na izvorima, potocima, rijekama i uz jezera.
Prema procjenama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, potočarka “preskočila” je kineski kupus, blitvu, špinat i ciklu te dobila čak 100 od 100 bodova obzirom na njezine brojne hranjive tvar jako dobre za ljudsko zdravlje, liječenje bolesti pa čak i oporavak sportaša.
Listovi potočarke bogati su vitaminima B1, B2, C i E te kalcijem, željezom i jodom, a ima više željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče. Kako piše agroklub, studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition dokazuje da čak djeluje pozitivno i na karcinom. Redovita konzumacija manjih količina ove zdrave salate smanjiti rizik od raka prostate i debelog crijeva. Potočarka je bogata aminokiselinama i antioksidansima,a poznata je i po svojim antimikrobnim svojstvima, što znači da može pomoći u uništavanju različitih štetnih mikroorganizama. Često kažu i da je prirodni diuretik, dakle može pomoći u izlučivanju toksina iz organizma kroz urin.
U narodnoj medicini pak ima veliku primjenu u liječenju, svježa i u obliku soka. Preporučuje se uzimanje svježeg soka u omjeru 1:5 jer čisti sok od potočarke može izazvati upalu želuca i ždrijela. Sok potočarke je omiljeno sredstvo za vanjsku upotrebu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća i kod opadanja kose na način da se sok trlja u vlasište ili na glavu stavljaju oblozi. Kao oblog od zgnječenih listova koji stavljamo na oboljela mjesta smanjuje pojavu sunčanih pjega na koži te liječi šugu i razne kožne nečistoće.
Ipak, trudnicama se ne preporuča konzumiranje ove biljke jer prekomjerna konzumacija može dovesti do nadraženosti želuca, mokraćnog kanala i mjehura.
FOTO Facebook