Molvarci počeli obilježavati Godinu biskupa Đure Kokše

Općina i Župa Molve u suradnji s Društvom za povjesnicu i starine Molve i drugim partnerima, ove godine obilježavaju 100. godišnjicu rođenja svojeg istaknutog mještanina biskupa Đure Kokše. Tim povodom Općinsko vijeće Općine Molve ovu godinu proglasilo je Godinom biskupa Đure Kokše čije je obilježavanje počelo danas, u utorak, na biskupov rođendan, a završava 26. studenog, na datum njegove smrti. Između tih datuma održat će se bogat duhovni i kulturni program koji uključuje misna slavlja, dokumentarnu izložbu i znanstveni skup o biskupovu životu i radu, izložbu umjetničkih djela iz biskupove kolekcije te postavljanje spomen ploče na rodnoj kući Đure Kokše.

Danas, u utorak u 19 sati u crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije će biti služena sveta misa koju će predvoditi Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca.

-Program se nastavlja 6. lipnja druženjem duhovnih zvanja iz Molva te dokumentarnom izložbom o životu Đure Kokše. Na blagdan Velike Gospe ćemo otkriti spomen ploču na njegovoj rodnoj kući, dok će središnje misno slavlje predvoditi varaždinski biskup Bože Radoš. Obilježavanje završava 26. studenog znanstvenim skupom te izložbom umjetnina koje je skupljao Đuro Kokša – kaže fra Zdravko Tuba, župnik u Molvama.

Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve istaknuo je kako je plan i da biskup Đuro Kokša posthumno dobije priznanje počasni mještanin Općine Molve.

-Vjerujem da će Općinsko vijeće prihvatiti taj prijedlog te da će na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine i uoči Velike Gospe i službeno biskup Đuro Kokša dobiti najvrijednije općinsko priznanje – kaže Zdravko Ivančan.

Biskup Đuro Kokšarođen je 17. svibnja 1922. u Molvama. Osnovnu je školu završio u Molvama, gimnaziju u Zagrebu gdje je započeo i filozofsko-teološki studij koji je završio u Rimu. Za svećenika je zaređen 1947. u Rimu, gdje je završio magisterij iz filozofije, teologije, crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Od 1959. do 1979. bio je rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, a 1978. imenovan je pomoćnim zagrebačkim biskupom. Godine 1983. imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga. Osim kao svećenik, istaknuo se i kao veliki intelektualac te ljubitelj umjetnosti i kulture: objavio je nekoliko knjiga i pjesničkih antologija, a bavio se i književnim radom i prevođenjem. Za života je sakupio bogatu zbirku umjetničkih slika i skulptura. Preminuo je 26. studenog 1998.

Partneri Godine biskupa Đure Kokše u Molvama su: Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu, Varaždinska biskupija, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Hrvatski državni arhiv – Odjel Depozit Zagrebačke nadbiskupije te Muzej grada Koprivnice.         

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI