Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Muškarci koji puno piju mogu razviti ženske tjelesne karakteristike

Piše: Ivo Belan dr. med.

Što se događa kad čovjek popije čašu alkoholnog pića? Naše je tijelo čudesna mašina koja ima sposobnost prepoznati i braniti se od raz­nih otrova, tako i od alkohola pa ga se nastoji riješiti što prije. Nakon konzumacije alkohol se brzo resorbira kroz stijenke crijeva i dolazi u krv koja ga zatim odnese u jetru s ciljem da bude razgrađen. U većine ljudi jetra razgradi za otprilike jedan sat onu količinu alkohola koja se nalazi u čaši vina ili piva. Prema tome, ako je to sve što popijete u jednom satu, jetra će s tim izaći na kraj i svladati neprijatelja.

Međutim, ako prijeđete granicu brzine te razgradnje, jetra se neće moći više nositi s opterećenjem i krvna će struja odnijeti alkohol u mozak. Ako količina alkohola u krvi prijeđe određenu granicu, čovjek se počinje osjećati pripito, ima vrtoglavicu i postaje veseo i bezbrižan. Sve je to re­zultat djelovanja alkohola na stanice i krvne žile mozga. Svakako, tu spada i glavobolja i mamurluk koji se osjećaju sutradan.

Što vam još može pričiniti alkohol? U želucu on može oštetiti sloj sluzi koja ublažuje učinke želučane kiseline i može stimulirati želudac da stvara više kiseline. Zato je nerazborito za bolesnike s čirom na želucu ili dvanaesniku piti alkoholna pića.

Alkohol može utjecati i na srce. Ako osoba boluje od angine pectoris (bolovi u grudima uzrokovani srčanim oboljenjem), pijenje alkohola će smanjiti obim i intenzitet fizičkog rada kojemu se osoba može izložiti pri­je nego počnu bolovi, i to zato što alkohol sužava već ionako djelomično blokirane arterije koje vode prema srcu.

A seks? Alkohol pojačava želju, a umanjuje moć                   

Shakespeare je bio u pravu kad je kazao da alkohol provocira seksualnu želju, ali oštećuje „izvedbu“ – barem u muškaraca. Razlog je taj što alkohol djeluje direktno na testise, smanjujući stvaranje testosterona – muškog spolnog hormona – a testosteron je preduvjet za erekciju. Alkohol može također oslabiti sportske rezultate i samu aktivnost, jer sužava arterije kroz koje krv teče prema srcu i drugim mišićima.

Ako ste prosječan, samo povremeni konzument alkohola koji to čini u društvu, onda neposredne učinke alkohola možete smanjiti tako da prije nego što krenete na plac nešto pojedete ili popijete (bezalkoholno!). Hrana ili piće neće vam pomoći da brže razgrađujete alkohol, ali će po­nešto usporiti njegovu resorpciju – usporavanjem prolaza alkohola kroz želudac. Masna hrana (ili šačica maslina) najbolje usporavaju ovaj proces.

Oštećenje jetre – najopasnija posljedica

Kod onog koji kronično konzumira alkohol, a zbog stalnog isušenja (dehidracije) tjelesnih stanica, s vremenom počinje propadanje i jetrenih stanica (ciroza). Kronični alkoholičar, sa sklonošću prema niskoj kon­centraciji šećera u krvi (hipoglikemija), imat će vrlo česte i ozbiljne na­padaje drhtanja, glavobolje, ubrzanog srčanog rada, znojenja itd. zato jer oštećena jetra ne može osigurati krvnoj cirkulaciji dovoljne količine še­ćera. I, naravno, oštećena jetra ne može više efikasno oslobađati tijelo od alkohola koji onda ostaje u krvi, isušuje stanice svugdje u organizmu i konačno ih razara.

Ako konzumacija većih količina alkohola potraje dulje vrijeme, taj alkohol može oštetiti srčani mišić i zbog toga su kronični alkoholičari često iscr­pljeni. Srce može čak i zakazati u svojoj funkciji odmah u početku nekog težeg fizičkog rada. Osim tih nepovoljnih učinaka alkohol može oštetiti inteligenciju i pamćenje. Nepopravljivo.

Muškarci koji puno piju mogu razviti ženske tjelesne karakteristike: viši glas, povećane grudi, genitalnu dlakavost sličnu ženskoj i manju dlaka­vost na licu. To je rezultat povećane količine ženskih hormona u krvi mu­škaraca koje oštećena jetra nije uspjela razgraditi i odstraniti iz tijela.

Kod žena, pak, koje uzimaju često i puno alkohola posljedice mogu biti, između ostalog, smanjenje seksualnih želja, otežano postizanje or­gazma itd. Najgore je od svega što konzumiranje alkohola predstavlja ri­zik za zdravu trudnoću. Trošenje većih količina alkohola povećava sklo­nost i rizik od pobačaja ili rođenja mrtvog čeda. A ona novorođenčad ro­đena živa češće su izložena raznim razvojnim anomalijama i oštećenji­ma. Alkohol može oštetiti srce, pluća i mozak ploda u maternici. Gotovo se svi stručnjaci slažu u mišljenju da bi se trudnica trebala okaniti alkoho­la u potpunosti.

Dozvoljeno ako je umjereno

Međutim, valja kazati da alkohol ima i nekih dobrih strana, pa nema raz­loga da se potpuno odreknete koje čašice povremeno. Poznato je da umjerene količine alkohola mogu pomoći u prevenciji srčanog infarkta na taj način što u manjim količinama alkohol povećava u krvi koncentra­ciju lipoproteina visoke gustoće.

Kao što nam je svima poznato, uz malo alkohola možemo postati i društveniji, jer on opušta neka naša kočenja i povremeno može olakšati tje­skobu, zabrinutost i nemir. Sve su ovo dobroćudni učinci, pod uvjetom da ne postanemo ovisni o njima.

Ne postoje dokazi da će umjereno pijenje, npr. jedna ili dvije čaše vina ili jedna ili dvije krigle piva dnevno učiniti nešto loše osobi koja je u punom zdravlju. Ipak, bilo bi bolje kad to ne bi bilo baš svaki dan. Osim toga, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom trebaju češće izbjegavati al­kohol, jer on sadrži puno kalorija!   

FOTO: ilustracija   

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Zanimljivo

Ispijanje kave bi za ljude s ovom krvnom grupom moglo biti štetno za zdravlje

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO: Slavica (77) muku muči s očnom mrenom i žutom pjegom

"NESTAŠICE SU SVE DUŽE, VEĆE I ČEŠĆE"

Ljekarne u potpunosti ostale bez dva vrlo važna lijeka, a zamjenskih nema

PROVJERITE JESTE LI GA KUPILI

Trgovački lanac iz prodaje povlači popularno piće. Kupce mole da se jave s računom

ne pokušavajte držati korak s ostalim prijateljicama

Dr. Ivo Belan: I žene mogu razviti probleme s alkoholom

neočekivano povećana potražnja

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu popularnog protuupalnog lijeka

Upišite pojam koji želite pretraživati