Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KOPRIVNIČKI DOM ZA STARIJE GODIŠNJE ZAPRIMI VIŠE MOLBI NEGO ŠTO IMA KAPACITETA

Na čekanju oko 2700 osoba, za rekonstrukciju tavana novca i dalje nema

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

O potrebama domova za starije i nemoćne osobe bespredmetno je raspravljati. Problem je to o kojem se naširoko priča već godinama, no rješenja nema, a ako se i pojave, prilično su skupa i za mnoge nedostižna, jer riječ je uglavnom o privatnim projektima. Najpovoljniji je ujedno i onaj najbolji, koji se nalazi u Koprivnici i u vlasništvu je Županije. Primjerice, za dvokrevetnu sobu bez balkona u njemu ćete izdvojiti 486 eura, a najskuplji je jednokrevetni apartman, koji stoji 778 eura. Za razliku od privatnih domova, ove su cijene vrlo povoljne, stoga ni ne čudi da je pritisak na koprivnički Dom za starije i nemoćne ogroman. Otkrivaju to izvještajne brojke za 2023. godinu. Naime, sa zadnjim danom prosinca u njemu je bilo 265 korisnika, što je manja brojka od zaprimljenih molbi, kojih je bilo 273. Drugim riječima, na listi čekanja bilo je 2517 osoba, a u prvih pet mjeseci ove godine ta je brojka dodatno narasla, jer od siječnja bilježe pritisak, otkrila nam je ravnateljica Doma Željka Koluder-Vlahinja.

Na tavanu 23 kreveta

– Brojka koju smo zaprimili lani je otprilike godišnji prosjek, ali sad će ona, možemo pretpostaviti, biti veća, jer smo već do svibnja prebacili brojku od 150 molbi. Koji je razlog teško je reći, ali vidimo da se radi o generaciji rođenoj krajem 50-ih godina. To su ljudi koji još ne trebaju smještaj, ali trebat će im jednog dana. Tako trenutno na listi čekanja imamo oko 2700 ljudi, ali na aktivnoj listi je otprilike njih 1300 i oni su, ako treba, spremni odmah doći. Svi ostali su na počeku i zato je teško reći koliko se u prosjeku čeka na naš Dom. Svaka osoba i molba je za sebe, ima onih koji su molbu predali još 2005. godine, ali i dalje nisu spremni doći – pojasnila je Koluder Vlahinja. Dio problema, što se tiče smještaja, svakako bi riješila rekonstrukcija tavanskog prostora, o čemu se već jedno vrijeme priča, ali pomaka nema, iako je riješena projektno-tehnička dokumentacija i ishođena građevinska dozvola.

– Nažalost, novosti po tom pitanju nema. Projekt je spreman, samo moramo naći izvore financiranja. Nemamo mogućnosti javljati se na nikakve natječaje, sve što je otvoreno nije propisano za nas, a možemo se samo nadati da će Županija kao naš vlasnik, kada za to dođe trenutak, iznaći neki model. Kada će to biti stvarno je nemoguće reći. Ponavljam, što se nas tiče, radovi mogu početi sutra, ali problem je u novcu. Za tavanski dio predvidjeli smo 23 kreveta stacionarnog smještaja, a ta brojka nije mala i osjeti se na 265 korisnika – poručila je.

Nema starijih od 100

S tih 23 kreveta uvelike bi se povećao i postotak primljenih korisnika na godišnjoj razini. Lani su ih, primjerice, primili 68, dok je istovremeno umrlo 55 korisnika, a njih pet je iselilo iz Doma. Od tih 68, njih 49 primljeno je u odjel pojačane zdravstvene njege, a 19 u stanarski dio. Zanimljivo je primijetiti da u Domu prednjače žene, kojih je 77 posto od ukupnog broja, a prosječna životna dob korisnika je 83,3 godine. Starijih od 100 godina nema, njih troje mlađe je od 60 godina, a najviše ih je u dobi od 80 do 84 godine (33 posto). Najstarija korisnica ima 97 godina, a u njemu najdulje boravi gospođa rođena 1929., koja u Domu živi već punih 26 godina. Inače, Dom je prošlu godinu završio s minusom od 32 tisuće eura, ali kad se na to doda preneseni višak iz 2022., koji iznosi 54 tisuće eura, tada dolazimo do plusa od 21.794 eura. Sa zadnjim danom prosinca 2023., Dom je brojao 97 stalno zaposlenih osoba i njih šest bilo je na određeno. Plaće su im u određenom postotku rasle dvaput, a na primanja zaposlenih kroz cijelu je godinu utrošeno nešto manje od 1,7 milijuna eura.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

prugovac ipak u eliti, prva žnl i dalje vrlo jaka

Nova Elitna i ŽNL bit će vrlo atraktivne, znamo kad počinju i popis svih klubova po ligama

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati