Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZAPOČELA REALIZACIJA DVAJU PROJEKTA ZELENE ENERGIJE

Na jezeru u Podravini trebala bi niknuti plutajuća solarna elektrana

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na ludbreškom području u planu su investicije u zelenu energiju, ali po svojoj tehnologiji i načinu izvedbe prve takve vrste u našem kraju. Radi se o izgradnji postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Ludbregu i izgradnji plutajuće elektrane na jezeru u Hrastovljanima, nedaleko Ludbrega. Što se tiče postrojenja za proizvodnju vodika, ali i solarne elektrane u sklopu postrojenja, ti projekti predviđeni su na području saniranog odlagališta komunalnog otpada „Meka“ u Gradu Ludbregu. To zemljište je investitor već kupio, a radi se o tvrtki SolarWatt iz Zagreba. Cijeli kompleks nalazio bi se na 6,7 hektara. Kako smo spomenuli, uz postrojenje bi se izgradila i solarna elektrana koja bi napajala samo postrojenje jer bi se u proizvodnji vodika koristila električna energija, a da bi on imao prefiks zeleni, većina te energije mora doći iz obnovljivih izvore energije.

– Proces proizvodnje zelenog vodika je proces u kojem se električnom energijom, proizvedenom nekom tehnologijom iz obnovljivih izvora kao što su vjetar ili solarna elektrana, u elektrolizatoru voda rastavljana vodik i kisik. U slučaju ovog projekta, predviđa se izgradnja solarne elektrane koja će osigurati električnu energiju kad ona može proizvoditi električnu energiju, a u ostalom vremenu se prema potrebi koristi električna energija iz mreže-naveli su investitori.

– Također, u podsektoru grijanja i hlađenja vodik će biti održiva alternativa za zamjenu fosilnih goriva, čemu će uvelike pridonijeti regulacija obnovljivih plinova i njihovo umješavanje u transportni i distribucijski sustav prirodnog plina. U sektoru prometa vodik je jedno od alternativnih i komplementarnih rješenja za električnu mobilnost, posebno za cestovni teretni promet, uključujući gradsku logistiku, cestovni i željeznički prijevoz putnika i robe te pomorski, riječni i zračni promet – naveli su iz tvrtke SolarWatt. Vezano uz to, potrebno je podsjetiti na projekt za koji je grad Ludbreg u suradnji sa susjednim općinama odradio predradnje za prijavu projekta kojim se želi revolucionirati javni prijevoz na području bivše općine Ludbreg. Nešto slično kao što je nedavno realizirala i Koprivničko-križevačka županija. Naravno, opsegom je ludbreški projekt mnogo manji, ali u samoj tehnologiji provođenja mnogo ambiciozniji. Naime, u Ludbregu bi se koristili autobusi na vodik, ali i oni na struju, njih deset.

Također, s HŽ-om bi sklopili dogovor kojim bi se podrazumijevalo da jedna karta na području ludbreške regije vrijedi i za autobuse kao i željeznički prijevoz. Upravo bi i iz planiranog pogona mogao dolaziti vodik koji bi pogonio autobuse za gradski i prigradski prijevoz. Tako da bi se proizvedeni vodik koristio u punionicama za vozila koje bi upotrebljavale to pogonsko gorivo, ali i za industriju. Za projekt je izrađena studija utjecaja na okoliš koji je na ocjenjivanju. Drugi projekt kakvog u našem kraju još nema je plutajuća elektrana. Namjeravani zahvat i obuhvat u okolišu je izmjena zahvata eksploatacije građevnog pijeska i šljunka na eksploatacijskom polju „Hrastovljan“ koje je površine 69,73 hektara. Na tom je području nakon eksploatacije predviđena potpuna sanacija i dovođenje ka drukčijoj svrsi, a to je turističko–rekreacijska. No,investitor tvrtka „Colas Mineral“ iz Varaždina predlaže izmjenu ovog plana te na dijelu jezera planira izgraditi plutajuću elektranu.

– Obuhvat zahvata izgradnje sunčane elektrane je površine 13,87 hektara, dok je planirana sunčana fotonaponska elektrana površine 3000 četvornih metara površine EP Hrastovljan 69,74 hektara. Predviđeno je pomicanje plutajuće sunčane elektrane po površini obuhvata zahvata izgradnje sunčane elektrane u smjeru sjever-jug. Namjena izmjene zahvata je proizvodnja električne energije za vlastite potrebe, a za potrošače na opremi, strojevima, postrojenjima, objektima i drugim sadržajima – naveli su investitori. Za projekt elektrane napravljen je idejni projekt te je studija utjecaja na okolišu u postupku ocjenjivanja.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju

brza intervencija đurđevačkih vatrogasaca

FOTO U Đurđevcu se zapalio automobil, gasili ga vatrogasci

obilježen dan općine Novigrad Podravski

Načelnik Brljek: Mnogo radimo, ali najvažniji su ljudi, prijateljstvo i zajedništvo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati