Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
FINA OBJAVILA

Na sjeveru zemlje najmanje je zaposlenih osoba u javnom sektoru

FINA je objavila zadnje podatke o ukupnom broju zaposlenih u privatnom i javnom sektoru te neprofitnim organizacijama i zaključak je da je na sjeveru zemlje najmanji udio onih koji žive na proračunskim jaslama. Koprivničko-križevačka županija među rijetkim je županijama u kojima je udio javnih djelatnika u ukupnom broju ispod 20 posto. 

Daleko najbolje stoji Međimurska županija u kojoj je tek svaka deseta osoba zaposlena u javnim službama, u Varaždinskoj svaka sedma, dok je u našoj županiji otprilike svaka šesta zaposlena osoba u javnom sektoru. Državni prosjek je prilično loš jer je skoro svaki četvrti radnik na proračunskim jaslama (23,5 posto). Najlošije je u Ličko-senjskoj županiji u kojoj gotovo trećina zaposlenih prima plaću putem javnih proračuna, no u to spada i Nacionalni park Plitvička jezera sa svojih 700-tinjak zaposlenih. 

U Koprivničko-križevačkoj županiji ukupno je 55 proračunskih korisnika, dakle, gradova, općina, javnih agencija, ispostava i ustanova te županija, i u njima radi 3916 djelatnika. Uz našu, najmanji broj proračunskih korisnika je u Virovitičko-podravskoj, Međimurskoj i Ličko-senjskoj županiji. 

Primjerice, kod 2029 poduzetnika zaposleno je 18.205 djelatnika, a najviše od toga u velikim kompanijama (6594). Tu dominiraju Podravka i Belupo, Hartmann, Radnik, Carlsberg i drugi…

Podravka je najveći poslodavac u našoj županiji

– Prema prosječnom broju zaposlenih po poduzetniku u 2021. godini, na prvom je mjestu Varaždinska županija s 9,9 zaposlenih po poduzetniku, a na drugom Koprivničko-križevačka županija s devet zaposlenih po poduzetniku – navodi se u izvješću FINA-e, a kao najveći poslodavac pojedinačno je Podravka s 3127 zaposlenih. Također, udio zaposlenih kod poduzetnika u našem kraju u državnom je vrhu s 80,6 posto.  Visok je broj i kod mikropoduzetnika s jednim ili nekoliko zaposlenih, 4151. Kad je riječ o neprofitnim organizacijama, u našoj ih je županiji čak 348, a zaposlenih je 477, što govori da praktički sve žive na jednoj ili dvije profesionalne osobe. I u tom sektoru naša županija dobro stoji, jer je udio zaposlenih u neprofitnim organizacijama 2,1 posto, dok je u većini županija iznad tri posto. U Šibensko-kninskoj čak 5,3 posto. 

ŽUPANIJABROJ PRORAČUNSKIH KORISNIKABROJ ZAPOSLENIHUDIO (%)
Koprivničko-križevačka55391617,3
Varaždinska86768214,5
Međimurska50346210,6
Bjelovarsko-bilogorska82490123,4
Virovitičko-podravska49287122,5
Hrvatska2617304.85423,5

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Gori obiteljska kuća, vatrogasci i policija na mjestu događaja

UMALO NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA KOD ĐURĐEVCA

Umirovljenik se teško zarezao motornom pilom po vratu. U štaglju ga pronašla prestravljena supruga

NAJBOLJI IGRAČ SLAVENA O BUDUĆNOSTI

Mioč: “Pregovaramo, sve će se znati uskoro”

Obavijest potrošačima

Popularni prehrambeni proizvod povlači se s tržišta. Moguća je prisutnost plastike

VEĆ MJESEC DANA NE OBILAZI TEREN

Zapošljava se vozač Bibliobusa koji će kroz mjesec dana voziti i potpuno novo vozilo

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ POTVRDIO NA RKC-U

Doznajemo kolika će uskrsnica biti isplaćena umirovljenicima

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati