Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Pedijatara nedostaje, ali brine i njihova životna dob

Na svakog pedijatra 1200 mališana, svi bi u bolnicu, nitko ne želi u ordinaciju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

„Pozdrav mame, prva mi je beba koju treba upisati pedijatru, htjela sam kod dr. Valentić, ali je puna, trebala bih savjet kod koga je bolje onda…“, pitala je jedna majka u popularnoj facebook grupi Mame KC u kojoj su pedijatri česta tema, ponajviše zbog činjenice da ih – nema!

„Probajte kod dr. Vondračeka“, odgovara joj druga, dok treća dodaje: „Nije jednostavno ni u Domu zdravlja, ni tamo nema stalnog pedijatra. Njih nekolicina dolazi na četiri sata, a nama je svaki put bio drugi pedijatar i to je koma.“

Na području Koprivničko-križevačke županije nešto je više od 7000 mališana u dobi do sedam godina, a o njihovu zdravlju brine se tek šest pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Primjerice, u Koprivnici gdje je oko 2000 djece u toj dobi postoje samo dvije privatne ordinacije, ona dr. Zorke Valentić i dr. Ranka Vondračeka. Oni već godinama nose dobar dio „tereta“ u županiji.

Jedna bi pedijatrijska ordinacija, prema standardu HZZO-a, trebala skrbiti o najviše 850 djece. Propisan je i maksimum, što je 1062 po pedijatrijskom timu. U našoj županiji u prosjeku je 1200 djece po timu. To znači da jedan pedijatar za svako dijete u prosjeku godišnje ima vremena 90 minuta. Nedostatak pedijatara razlog je i što djeca već nakon navršenih sedam godina moraju tražiti „premještaj“ u ionako prebukirane ordinacije obiteljske medicine.

Kako doznajemo u županijskom Domu zdravlja, prema Mreži javne zdravstvene službe u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece, predviđeno je osam timova za cjelokupnu Koprivničko-križevačku županiju, no ugovoreno je njih samo šest, a jedan tim još uvijek nije ugovoren. U Koprivnici su tri tima zdravstvene zaštite predškolske djece, uz spomenute dvije privatne ordinacije, treći je tim pod Domom zdravlja, no tamo nema stalnog pedijatra.

– Unatoč raspisanim natječajima, već nekoliko godina borimo se s popunjavanjem Mreže. Unatoč tome, specijalistička ordinacija za zdravstvenu zaštitu predškolske djece Doma zdravlja u Koprivnici organizirana je tako da tu prema ugovorenoj suradnji rade pedijatri Opće bolnice Čakovec, jedna pedijatrica iz Doma zdravlja Čakovec, te trenutno i pedijatrica u mirovini, također sa čakovečkog područja – kazuje nam ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković i dodaje kako su zahvalni liječnicima s područja Međimurske županije, jer bez njihove suradnje teško bi organizirali ordinaciju.

Hanžeković: Nitko se ne javlja na natječaje

U Domu zdravlja sve su nade polagali u dolazak jedne doktorice koja je prošle godine završila specijalizaciju iz područja pedijatrije.

– Nažalost, ni u tom dijelu nismo imali puno uspjeha, s obzirom na to da još uvijek nije sigurna situacija hoće li doći raditi u primarnu zdravstvenu zaštitu ili će se odlučiti za bolnički sektor – ističe Hanžeković.

Inače, natječaj za zapošljavanje pedijatra u Koprivnici otvoren je već tri godine odlaskom dr. Ahmeda Hassana Chouehnea u mirovinu. Situacija je ista i s pedijatrima u Križevcima i Đurđevcu, doznajemo u županijskom Domu zdravlja. Natječaji se raspisuju, a njih jednostavno nema.

U Domu zdravlja se ipak nadaju da će mjera koju je Grad Koprivnica donio za sufinanciranje dolaska pedijatra u iznosu od 13.280 eura neto na godišnjoj razini, uz redovnu plaću te rješavanje stambenog pitanja, biti prilika za dolazak pedijatra. Međutim, na otvoreni natječaj za zapošljavanje i mjere Grada, nitko se nije javio i situacija po pitanju pedijatra i dalje je neizvjesna.

U neformalnom razgovoru s jednim od pedijatara u privatnoj ordinaciji u Koprivnici doznajemo kako već godinama rade iznad propisanog standarda te se nadaju kako će dobiti i trećeg kolegu, no to se ne događa već godinama. Najgore je, kažu, u sezoni virusnih oboljenja, kad kroz ordinaciju dnevno u smjeni prođe najmanje pedesetero djece, jer osim bolesnih tu su i redovne dječje kontrole, cijepljenja, pisanje recepata, stalni pozivi na telefon…

Nedostatak tima je pak najočitiji kad netko od njih ode na godišnji ili je bolestan, onda sav teret pada na leđa liječnika u drugoj smjeni. Naš kraj po tom pitanju nije ništa lošiji, jer u cijeloj Hrvatskoj nedostaje 75 pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a to je 23 posto od planirane mreže Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Potrebno je 330 timova, a ugovoren je 281, od toga njih 28 bez nositelja tima.

Situacija je u našoj županiji loša, no usporedimo li se sa susjednim županijama, vidljivo je kako su u još većem problemu. Posebno Međimurska županija koja ima tek pet timova na 7800 djece, što je 1558 djece po timu, gotovo duplo više od standarda. Uzmemo li u obzir 260 radnih dana godišnje, na 13.089 dolazaka u pedijatrijske ordinacije u Međimurju u 2021. godini – ispada da je svaki pedijatrijski tim u jednom danu u prosjeku imao 50 djece. U Koprivničko-križevačkoj županiji u 2021. bilo je 50.602 dolazaka, što je prosjek od 33 mališana u pedijatrijskoj ordinaciji dnevno. 

– Uz manjak liječnika brine nas i prosječna dob primarnog pedijatra koja je 55 godina, a čak 40 posto ih je starije od 60 godina. Situacija nije na zavidnoj razini te se nadamo da će ovakva vrsta sufinanciranja ipak potaknuti liječnike da se odluče za dolazak u primarnu zdravstvenu zaštitu – nada se ravnateljica Doma.

Situacija u koprivničkoj bolnici nije idealna, no nije ni loša. Na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek zaposleno je pet subspecijalista pedijatrije, i to po jedan alergologije i kliničke imunologije, gastroenterologije, hepatologije i prehrane, pedijatrijske neurologije, pedijatrijske nefrologije te neonatologije. Usto imaju i specijalista pedijatrije te četiri specijalizanta. Hoće li netko od njih u privatni sektor u ordinaciju ili u Dom zdravlja, pitanje je na koje nije teško dati odgovor – najvjerojatnije ne.

Naš izvor iz koprivničke bolnice ističe kako je veći karijerni izazov mladim specijalizantima nastaviti raditi u bolničkom sustavu, gdje je i mogućnost usavršavanja, time i napredovanja, veća. Činjenica jest da bi možda i netko od pedijatara iz koprivničke bolnice mogao „uskočiti“ u ordinaciju, kao što to rade kolege iz Međimurja koji liječe našu djecu, no uz sva dežurstva i opseg posla – to im zasad nije izvedivo, a čini se ni zanimljivo. Bolnička uprava i Dom zdravlja, kako doznajemo, sigurno protiv toga ne bi imali ništa protiv, jer bi to svakako smanjilo brojne izravne dolaske roditelja i bolesne djece u bolničku ustanovu – no to je, čini se, trenutno nemoguća misija.

ŽUPANIJABROJ TIMOVABROJ DJECEPROSJEK PO TIMU
Koprivničko-križevačka671851197
Varaždinska911.5291281
Međimurska577921558
Bjelovarsko-bilogorska899871253
Virovitičko-podravska566881337
HRVATSKA283362.7321283

FOTO: PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ŠKOLA ĆE IMATI JEDNOSMJENSKU NASTAVU I NOVU DVORANU

Obnavljat i nadograđivat će se jedna od najvećih škola u državi

HOROR KOD LUDBREGA: SNAHU I SVEKRVU izgrizao MOĆAN PAS

Kod pripreme ručka, napao ih njihov ljubimac, morale ga priklati da se spase!

Najbrojniji su studenti medicine

Potpisano 100 ugovora o stipendiranju deficitarnih profesija

Majstori se "otrijeznili" ali ne do kraja

FOTO: Asfaltirali stazu kao da su pijani pa ju pokušali popraviti. Rezultat je komičan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

Upišite pojam koji želite pretraživati