Vinogradari prigorskog kraja uskoro bi mogli dobiti značajan vjetar u leđa zahvaljujući Veleučilištu u Križevcima, koje planira nabaviti jedan od najmodernijih alata za analizu vina – FTIR analizator vrijedan oko 50 tisuća eura. Takvim uređajem raspolažu samo najveće vinarije u Hrvatskoj, a njegova uloga u kontroli kvalitete i procesu proizvodnje vina praktički je nezamjenjiva. Osim za edukaciju studenata, Veleučilište uređaj namjerava koristiti i za pružanje komercijalnih usluga križevačkim vinarima.
Brzo, efikasno i bez kemikalija
FTIR analizator omogućuje brzu i preciznu analizu ključnih parametara mošta i vina, poput alkohola, šećera, kiselina i pH vrijednosti, a glavne prednosti takvog uređaja su u brzini, ali i to što se uzorak analizira bez potrebe za kemijskim reagensima. Usto, FTIR analizator može analizirati čak i pjenušava vina s visokim udjelom CO₂, što ga čini izuzetnim alatom za vinare koji žele pratiti fermentaciju i kvalitetu proizvoda u stvarnom vremenu. Za razliku od „ručne“ analize koja traje i do nekoliko sati, ovakav uređaj analizirat će uzorak u roku od dvije do četiri minute, što omogućuje brze reakcije u proizvodnom procesu, kao i izbjegavanje potencijalnih skupih pogrešaka koje bi mogle narušiti kvalitetu vina.
Tijekom fermentacije, šećeri u moštu pretvaraju se u alkohol i ugljični dioksid djelovanjem kvasaca. Ključni parametri poput razine šećera, alkohola, kiselina i pH vrijednosti moraju biti pažljivo uravnoteženi kako bi vino imalo optimalan okus, aromu i stabilnost. Ako se proces ne prati precizno, mogu nastati pogreške poput previsoke razine hlapivih kiselina, što daje nepoželjan miris, ili niske razine ukupnih kiselina, što vino čini bezizražajnim. Također, preostali šećeri koji nisu u potpunosti fermentirani mogu dovesti do ponovne fermentacije, što je posebno problematično kod mirnih vina.
Bez skupih pogrešaka
Takve greške mogu se izbjeći upravo analizom mošta. Ako je ta analiza duga i skupa, manji će se broj vinograda odlučiti na takvu uslugu i u proizvodnji će se voditi osjećajem. No, uz uređaj koji pruža detaljne podatke o stanju mošta i vina u svakoj fazi proizvodnje moguće je brzo reagirati. Na primjer, ako se utvrdi nedostatak ukupnih kiselina, može se dodati vinska kiselina prije nego što proces fermentacije završi. Ako razina hlapivih kiselina premašuje preporučene vrijednosti, vinari mogu poduzeti korake kako bi spriječili daljnju oksidaciju. Na javni natječaj pristigle su dvije ponude, a odabrana je ona jastrebarske tvrtke PA-VIN. Ne bude li žalbe, ta će odluka postati izvršna, a rok isporuke je mjesec dana od potpisivanja ugovora. (mš)
FOTO arhiva