Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Pola godine nakon prosvjednog skupa u Hlebinama zbog jedne romske obitelji:

Načelnica tvrdi da je stanje gore nego ikad, Oršoši da su se uklopili, a kampanja je počela

Prošlo je pola godine od kad se obitelj Oršoš doselila u Hlebine. Prilikom kupnje kuće u tom mjestu i dolaska te informacije do javnosti, organizirao se veliki skup mještana na kojem su padale teške riječi, a sve s namjerom da ta obitelj, koja je etiketirana kao problematična, ne kupi kuću u Hlebinama. Pola godina kasnije, situacija se nije bitno promijenila. Načelnica općine tvrdi da je situacija ozbiljna te da su krađe i opijanja učestala.

– Događa se kako smo i predvidjeli. Bilo je pokušaja provale u kuću jedne obitelji u pola pet ujutro, nestali su alati jednom izvođača radova. Članovi obitelji su zbog pijanstva nekoliko puta čak i privedeni. Situacija nije dobra jer se oni ponašaju po starom – navela je Božica Trnski, načelnica općine Hlebine koja je dodala da se u selu događa nešto što se do sad nije događalo, a ta aktivnost, kaže načelnica, mještane čini uzrujanima.

– Po prvi puta u selu imamo slučajeve prosjačenja. Takvih slučajeva do sada nije bilo. Po selu se nikad nije prosjačilo – kaže načelnica koja je nezadovoljna ponašanjem nekolicinom svojih sumještana. S druge strane, iz obitelji Oršoš kažu da su se prilagodili i da nemaju nikakvih problema sa sumještanima, kao niti oni s njima. Podsjetimo, Oršoševi su prilikom useljenja tvrdili da im sumještani prijete vilama kako bi ih istjerali iz svog mjesta.

– Nemamo nikakvih problema sa sumještanima, ali niti oni s nama. Iako nam netko kuca na vrata usred noći i želi provaliti u kuću. Osim toga, nismo imali nikakvih incidenata, a i članovi naše obitelji ponašali su se primjereno, tako da smo zadovoljni kako je sve ispalo. No, sad nama netko pokušava provaliti. Usred noći čuli smo da je pokušao ući u kuću – kazao je Stjepan Oršoš. Ipak, u obitelji sad radi samo jedan član dok su prošle godine Stjepan i njegov sin Ljiljan također bili u radnom odnosu.

– Dobio sam otkaz jer nisam dolazio na posao u vrijeme kad smo se selili jer je supruga bila u strahu i nije me pustila na posao. Sad čekam da me zovu na javne radove kako bih nešto zaradio – kazao je Stjepan Oršoš. Otkaz je dobio i njegov sin Ljiljan, koji je radio u Zagrebu, a sad se nada sezonskom poslu u Koprivnici.

Sve to, ali i cjelokupna problematika integracije romskog stanovništva u društvo, bit će tema predizborne kampanje. Naime, nedavno je Franjo Horvat, predsjednik Vijeća romska manjine koprivničko-križevačke županije, najavio kandidaturu za zastupnika te manjine u Hrvatskom saboru. On će se suprotstaviti Veljku Kajtaziju, dosadašnjem dugogodišnjem zastupniku.

– Većinu stvari oko integracije Roma u društvo prepušta se stihiji. Mnogi pripadnici romske manjine počeli su raditi na potpunom uključivanju u društvo, pronašli su posao, djecu šalju u školu i kupuju kuće, no kad Rom kupi kuću i nešto napravi, na njega se gleda kao da je to što je stvorio ukrao ili je do tog došao na nepošten način. Do sad se Romima pomagalo tako da su dobili bijelu tehniku. U većini su slučajeva te aparate dobili bolje stojeći Romi koji su ih već imali pa je dobar dio toga završio na tržištu. To se mora promijeniti, najveći dio romske manjine pripada Romima Bajašima, a dosadašnji zastupnik Veljko Kajtazi ne voli Bajaše jer on pripada drugoj skupini. Kanimo to promijeniti i doći do toga da pomoć dobiju Romi kojima to treba, a ne nekolicina privilegiranih, kao što je to bio slučaj do sad – naveo je Franjo Horvat prilikom gostovanja na radio RKC-u, a ovakve akcije i prosvjede koji su organizirani u Hlebinama nazvao je neprihvatljivima, posebno kad je isti organiziran od strane jedne načelnice koja bi trebala brinuti o svim mještanima i ne pozivati na mržnju i segregaciju.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati