Najveće štete od tuče na području općina Legrad, Veliki i Mali Bukovec

Zbog jakog nevremena praćenog vjetrom, kišom i tučom koje je jučer zahvatilo područje Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je priopćenje o štetama koje su nastale na području nekoliko županija – Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

-Temeljem informacija Službe civilne zaštite Koprivnica i Centra 112, stručne službe Koprivničko-križevačke županije stupile su u kontakt s načelnicima općina Molve, Drnje i Đelekovec koji su izvijestili kako su nastale manje štete na usjevima, što će kroz redovnu proceduru koja se primjenjuje u takvim slučajevima naknadno utvrditi općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda – navode u županiji.

Iznimka je Općina Legrad, čiji načelnik Ivan Sabolić izvijestio načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Ratimira Ljubića kako je u obilasku terena uočena velika materijalna šteta na usjevima na području općina Selnice Podravske i Malog Otoka. 

-Nakon izvida općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, očekuje se zahtjev općinskih načelnika od župana Darka Korena za proglašenje elementarne nepogode tuče. Župan Koren u redovnom je kontaktu s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković nakon nastale štete – kažu u županiji.

Elementrana nepogoda vjerojetno će se proglasiti i u dvije podravske općine na području Varaždinske županije, a radi se o općinama Veliki Bukovec i Mali Bukovec. Načalnici sa suradnicima su na terenu i popisuju štetu, a o tome će već u ponedjeljek izvijestiti županiju.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je već sinoć sa zamjenicom i načelnicom Stožera za civilnu zaštitu Varaždinske županije Silvijom Zagorec obišao teren, istaknuo je kako su već pokrenute određene aktivnosti.

– S obzirom na to kako izgledaju svi ovi plastenici i staklenici, sreća je da u tom trenutku u njima nije bilo nikoga, jer bi danas govorili o ozlijeđenima, a možda i smrtno stradalima. Odmah smo obavijestili Vladu i ministricu poljoprivrede koja je od jutra s nama na terenu. Načelnik Općine odmah je angažirao Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koji su na terenu i utvrđuju štetu. Nakon što prikupe podatke, Povjerenstvo predlaže proglašenje prirodne nepogode, koju proglašava župan. Kroz dva – tri dana mogli bi imati prve procjene štete – objasnio je župan Stričak naglasivši kako će i Županija, sukladno raspoloživim sredstvima, pomoći ljudima koji su pretrpjeli štete uzrokovane nevremenom.

Foto Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI