Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
poslovanje prigorskih poduzetnika u prošloj godini

Najveći izvozni proizvod u Križevcima su parketi

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Poduzetnici sa sjedištem na području Križevaca, njih 54, u svojim su financijskim izvještajima za poslovanje u 2022. godini iskazali ukupne prihode u iznosu od 5,3 milijardi kuna, što je 21,6% više u odnosu na ukupne prihode koje su ostvarili u prethodnoj godini. Ukupni rashodi iznosili su 5 milijardi kuna i povećani su za 21,4% u odnosu na usporednu 2021. godinu.

Poduzetnici Križevaca, izračunali su u Fini, povećali su dobit prije oporezivanja za 23,6% i povećali dobit razdoblja za 25,5%. Gubitak prije oporezivanja povećan je za 9,2%, dok je gubitak razdoblja povećan za 8,9%. Konsolidirani financijski rezultat poduzetnika sa sjedištem u Križevcima pozitivnog je predznaka, što znači da su u 2022. godini poduzetnici poslovali s neto dobiti u iznosu od 181,7 milijuna kuna. Ostvaren je rast izvoza od 16,1% u odnosu na 2021. godinu. Istodobno je na stranim tržištima kupljeno robe u vrijednosti od 307,8 milijuna kuna. U 2022. godini ostvaren je veći izvoz od uvoza, što je rezultiralo trgovinskim suficitom u iznosu od 158,8 milijuna kuna.

Najveći izvoznik u Križevcima je tvrtka Monolitinvest koja je u vlasništvu obitelji Trušček. Oni se u svom proizvodnom pogonu u Kloštru Vojakovčakom bave proizvodnjom parketa te većinu svoje proizvodnje izvoze. Tako su u 2022. godini izvezli više od 87 milijuna kuna i tim bili najveći izvoznik u Gradu. Slijede ih S.C metalne Konstrukcije u talijanskom vlasništvu, drugi po redi su izvoznik na području grada Križevaca s izvozom od 71 milijuna kuna. Treći izvoznik bila je tvrtka Agro-vet, kojoj je glavni izvor prihoda prodaja goveda iz vlastitog uzgoja. Tvrtka Marka Celovca ima šest farmi za tov junadi i svoju Babybeef junetinu također većinom izvozi. Četvrti izvoznik po redu je Radnik, u većinskom vlasništvu obitelji Habijanec. Poznata građevinske tvrtka izvezla je, točnije u inozemstvu prihodila nešto više od 34 milijuna kuna.

Peta tvrtka po količini izvoza robe je ITS-RB i to u vrijednosti nešto manjoj od 23 milijuna kuna. Ova tvrtka Branka Radojevića također se bavi proizvodnjom i montažom metalnih konstrukcija. Što se tiče samih prihoda, tu listu očekivano predvodi trgovački lanac KTC obitelji Katavić s prihodom od 1,84 milijarde kuna. Drugo mjesto pripada Radniku s 933 milijuna kuna, treći tvrtki Poljocentar u vlasništvu obitelj Maksić. Osnovna djelatnost tvrtke je maloprodaja i veleprodaja kompletnog repromaterijala za poljoprivredu, prodaja građevinskog materijala i ostale robe široke potrošnje.

Slijedi ga tvrtka Robin koja ima lanac trgovina, ali i svoju pekarsku proizvodnju. Oni su uprihodili 195 milijuna kuna. Već spomenuti Monolitinvest je na petom mjestu s 115 milijuna kuna prihoda. Što se tiče ukupne dobiti, tu je trgovački div KTC na prvom mjestu s 54 milijuna kuna čiste dobiti. Slijed ga Radnik s 42 milijuna kuna neto dobiti. Treća je tvrtka DOM d.o.o. s 12 milijuna kuna dobiti, što jer ogroman rast u usporedbi s prošlom godinom. Tvrtka Dom bavi se s maloprodajom i veleprodajom guma za vozila i u vlasništvu je obitelji Zidarić. Tvrtka Argo agencija, koja se bavi prodajom raznih alata i strojeva, u vlasništvu obitelji Sokolić imala je dobit od gotovo 11 milijuna kuna. Peti po dobiti je Trgo-centar s 7,2 milijuna kuna dobiti. U prošloj godini prosječna plaća među poduzetnicima u Križevcima bila je 6.166 milijuna kuna, što je 11,7% više od prosječne mjesečne neto plaće u 2021. godini.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Posljedice nevremena

Grom udario u kuću nedaleko od Križevaca. Kod Ludbrega izazvao požar kosilice

Župan ističe da Općina Kalnik uopće nije uputila zahtjev za proglašenje prirodne nepogode tuče

Koren: “Kešer netočnim informacijama obmanjuje javnost i dovodi do krivih zaključaka”

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ NA RKC-U NAJAVIO

Kroz godinu dana u Koprivnici će se početi graditi vanjski bazeni

VJERNICI HODOČASTILI OD MOLVI DO REKE

FOTO/VIDEO Uz pjesmu i molitvu propješačili 28 kilometara

zabili 12 komada

FOTO Slavenaši uveličali feštu u Ivancu, domaćine vodio legendarni Pavo Crnac

Održana Zlatna bućka Podravine

FOTO/VIDEO Ribiči iz Azila “nabućkali” soma teškog gotovo 30 kilograma


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati