Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Najzdravije je voće na svijetu! Snižava krvni tlak, smanjuje rizik od raka i usporava starenje

Aronija je nevjerojatno zdravo i moćno bobičasto voće. Krcata je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, jačanju imunološkog sustava i smanjenju upala. Međutim, ne samo da je zdrava već je i izrazito ukusna. Čak je čest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Činjenica da je ova mala bobičasta biljka otporna na zimu i mraz i da može preživjeti i do -47°C dovoljno govori o njenoj moći.

Konzumira se u obliku sirupa, vina, soka ili džema, a možete jesti i sušene aronije kojih ima u većini trgovina zdravom hranom.

Zbog visokih razina antioksidansa i vitamina C i E aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Bogata je antioksidansnim antocijanom koji jača imunitet, usporava starenje i smanjuje rizik od raka. Također, stimulira rad štitnjače pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Aronija sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev. Obzirom da je bogato dijetalnim vlaknima, ovo zdravo voće olakšava probavu te poboljšava cirkulaciju hrane kroz crijeva. Vlakna pomažu kod zatvora, grčeva, nadimanja i želudačnih tegoba.

Nedavno istraživanje pokazalo je da 50 mg ekstrakta aronije smanjuje rast stanica raka debelog crijeva za 60%. Pored toga, ekstrakti bobica aronije mogu smanjiti oksidativni stres povezan s rakom dojke. Ipak, treba naglasiti da su trenutna istraživanja dosta ograničena i potrebna su daljnja istraživanja na ljudima kako bi se potvrdila učinkovitost aronije u liječenju raka.

Za prevenciju i očuvanje zdravlja preporučuje se pola do deci soka na dan tijekom dva tjedna po jednom godišnjem dobu, a iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati