Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
grad izgubio spor

Nakon 80 godina doznali da im je dvorište upisano kao put

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Neki su se stanovnici jednog prigradskog naselja grada Križevaca nemalo iznenadili kad su saznali kako dio zemljišta u sklopu njihova dvorišta uopće nije bio njihov, već Grada Križevaca. Slučaj je bizarniji ako uzmemo u obzir da ga obitelj koja tamo živi nesmetano uživa već više od 80 godina. Podravski je u posjedu sudske presude prema kojoj je gradskoj upravi Križevaca naređeno da prava vlasništva prenesu na stvarne vlasnike koji na tom mjestu i žive.

Kako doznajemo, problem je nastao kada su članovi obitelji doznali kako površina zemljišta na kojoj stanuju i u sklopu kojeg imaju dvorište ne odgovara onoj upisanoj u gruntovnim knjigama. Posebno je sporan dio dvorišta koji je u gruntovnici upisan kao put u općoj uporabi, odnosno javno dobro u vlasništvu Grada Križevaca, iako se obitelj ne sjeća da je njihovo dvorište ikada imalo takvu funkciju. Kako doznajemo, navedeno je zemljište kupio djed sadašnjeg vlasnika davne 1940. godine. Iako je isto zemljište preuzeo u posjed, nikada se nije službeno upisao kao vlasnik.

Obitelj se ne sjeća da im je dvorište ikad imalo funkciju puta

Nadalje, sadašnji vlasnik koji ih je i naslijedio naveo je kako ga nikada nitko u posjedu nije ni uznemiravao. Iz Grada Križevaca ništa od toga ne osporavaju, uz oprez osporavanja svih ostalih navoda koji ne proizlaze iz javnih isprava. Sud je utvrdio kako izvršenim očevidom i mjerenjem nigdje nije bilo tragova da bi se tu i radilo o putu. Kako smo doznali, obitelj je za to doznala kada su se otkupljivale čestice za buduću brzu cestu.

– Jedan dio čestice gdje je kuća glasio je na Republiku Hrvatsku, a drugi na Grad Križevce, koji je bio upisan kao put. No, tu puta nema – rekao nam je jedan od članova obitelji, koji je želio da im se identitet ne otkriva za javnost.

– Imamo i sve papire da je to oduvijek bilo naše i nitko nas u tome nije smetao. Odvjetnica nam je rekla da se vjerojatno neće moći otkriti tko je tu pogriješio, nego da je stvar najbolje riješiti podizanjem tužbe, što smo i učinili – naveo je sin vlasnika. Obitelj se u tužbu upustila kako bi si uredila zemljišno-knjižno stanje i uskladila ga sa stanjem na terenu, a sve kako bi i u budućnosti svi papiri bili uredni i što se tiče vlasništva, čisti.

Osim upisa u njihovo vlasništvo, Grad Križevci dužan je platiti i sudske troškove u iznosu od 1411 eura, odnosno oko 10.637 kuna. Na presudu se, doduše, još uvijek mogu žaliti. Ovaj je slučaj pokazatelj kako se zbog nesređenih gruntovničkih zapisa preostalih iz nekih prošlih vremena i sustava još uvijek mogu voditi sporovi. Dobar je to podsjetnik da svatko provjeri stanje vlasništva na svojim vlastitim nekretninama, a sve kako ne bi bilo naknadnih iznenađenja.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Detalji željezničke nesreće teretnog vlaka za Rijeku

Slupani vagoni u vlasništvu su koprivničke tvrtke, prevozili su žito podravskih ratara!

ŠKOLA ĆE IMATI JEDNOSMJENSKU NASTAVU I NOVU DVORANU

Obnavljat i nadograđivat će se jedna od najvećih škola u državi

HOROR KOD LUDBREGA: SNAHU I SVEKRVU izgrizao MOĆAN PAS

Kod pripreme ručka, napao ih njihov ljubimac, morale ga priklati da se spase!

Najbrojniji su studenti medicine

Potpisano 100 ugovora o stipendiranju deficitarnih profesija

Majstori se "otrijeznili" ali ne do kraja

FOTO: Asfaltirali stazu kao da su pijani pa ju pokušali popraviti. Rezultat je komičan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Upišite pojam koji želite pretraživati