Nakon objave u Podravskom inspekcija potvrdila: Parkiralište ispred Starog grada je nelegalno!

Parkiralište ispred utvrde Stari grad, koje je Grad Đurđevac uredio prije pet godina je nelegalno, što je potvrdila i građevinska inspekcija.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata uz prisutnost predstavnika Grada Đurđevca, pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i komunalne djelatnosti, obavila je inspekcijski nadzor na predmetnoj lokaciji.

Slijedom utvrđenih činjenica građevinska inspekcija rješenjem je investitoru naredila da u zadanom roku izvedene građevinske radove uskladi s odredbama zakona o gradnji – navode u Državnom inspektoratu.

To znači da Grad mora do kraja godine izmjestiti parkiralište jer su i sami gradski vijećnici izglasali dokument u kojem je navedeno da ta parkirna mjesta imaju značajan negativan utjecaj na okoliš Starog grada te da ga treba ukloniti. Sporno parkiralište najviše se koristi za goste pivnice i restorana Stari grad koji su u vlasništvu gradske tvrtke, a stanovnici Starogradske ulice također već duže upozoravaju da parkiralištu nije mjesto ispred samih bedema utvrde.

Prije mjesec dana Podravski list skrenuo je pozornost na ovu nepravilnost, a tad su nas iz gradske uprave uvjeravali da parkiralište ima potrebnu dozvolu.

-Parkiralište uz utvrdu Stari grad ima sva potrebna odobrenja konzervatora, a ono će se izmjestiti kada u realizaciju krene projekt Revitalizacije utvrde Stari grad koji se priprema za prijavu na natječaj – naveli su tada u gradskoj upravi.

No, Milan Pezelj, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, tada nam je odgovorio da Grad Đurđevac od njih nije dobio, pa čak ni tražio, bilo kakvu dozvolu, što je potvrdila i građevinska inspekcija. Konzervatorski odjel u Bjelovaru u više navrata upozorio je Grad da parkiralištu nije mjesto uz same bedeme te da ga treba izmjestiti.

Grad je prije četiri godine uredio novo parkiralište uz gradsku tržnicu koje bi zapravo trebali koristiti i gosti pivnice i restorana te posjetitelji Muzeja, ali bez obzira na tu investiciju parkirna mjesta ispred samih bedema nisu pretvorena u pješačku zonu jer su gradski čelnici očito svjesni da bi na taj način izgubili dobar dio gostiju u ugostiteljskom sektoru jer je parkiralište uz tržnicu udaljeno 500-tinjak metara od utvrde. Grad već duže pokušava otkupiti prve kuće od bedema kako bi tu izmjestio parkiralište, no svi vlasnici ne žele pristati na prodaju pa se i dalje koristi nelegalno parkiralište. Kupnjom kuća Grad bi zonu za parkiralište pomaknuo za 30-ak metara i to bi odgovaralo gostima koji dolaze autima, a zadovoljili bi se i kriteriji vezani uz okoliš Starog grada. Očito ta ideja ne ide po planu pa se korištenjem nelegalnog parkirališta svjesno krši zakon.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI