Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon vala otkaza podravskim radnicima: Situacija je daleko od idealne, ali…

Nakon što je jedna međimurska tvrtka, inače značajan poslodavac u našem kraju, smanjila broj radnika, kako neslužbeno doznajemo, za čak jednu smjenu zbog manjeg obima posla, a tu vijest javili su nam sami radnici, među zaposlenike proizvodnih tvrtki iz našeg kraja uvukao se strah da bi takvih slučajeva moglo biti sve više. Kako doznajemo, većina radnika koji su dobili otkaz, ili točnije, čiji se ugovori nisu produžili, iz podravskog su kraja koji su zbog velike udaljenosti imali i velike putne troškove. Stoga su se radnici susjedne tvrtke također iz Međimurja, koja se pak bavi proizvodnjom madaraca, a tamo iz podravskog kraja radi 60 zaposlenih, zabrinuli da ih možda čeka slična sudbina. Ipak, čelni čovjek te tvrtke umiruje svoje zaposlenike i na naš upit govori da nema planove za nikakve otkaze, već suprotno.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Hildins Andres ne planira u neposrednoj budućnosti smanjiti broj zaposlenih. Trenutni broj zaposlenih od 490 trebao bi prema poslovnim planovima ostati na istoj razini, odnosno neznatno rasti kroz proširenje naših prodajnih aktivnosti u Hrvatskoj. Važno je istaknuti da je najveći broj naših zaposlenih vezan uz šivanje navlaka za madrace kako za Hrvatsku, tako i za nekoliko važnih europskih tržišta (Belgija, Skandinavija, Poljska, Švicarska, Italija i neki drugi) i u tom dijelu plan je povećati prodajne količine u odnosu na 2022. pokretanjem šivanja za nekoliko novih proizvodnih linija. Jednako tako, Hilding Anders d.o.o. u Prelogu zadužen je za širenje poslovnih operacija u prostoru jugoistočne Europe, što smo započeli pokretanjem novih prodajnih salona u Srbiji, a u 2023. u planu je start u Sloveniji. Tijekom 2023. godine pokrećemo i novi investicijski ciklus veći od dva milijuna eura radi modernizacije pogona madraca, povećanja kapaciteta za proizvodnju kreveta i povećanja skladišnih kapaciteta. Sve prethodno navedeno ugrađeno je u finalne poslovne planove Hilding Andersa d.o.o. u okviru Hilding Anders Grupe – naveo je Damir Matijević, generalni direktor Hilding Andersa.

Muraplast: Bojazni za radna mjesta zasad nema

Upit smo poslali i u tvrtku Muraplast koja se bavi proizvodnjom papirnatih  vrećica, grane koja je u krizi također među prvima pogođenima. Posebice se u toj branši osjeti pad potražnje Njemačke, očigledno je to odgovor građana na krizu u kojoj se nalazimo i koja se svakim danom produbljuje. Oni sve manje kupuju i time pada potražnja za šoping i sličnim vrećicama.

Iz te tvrtke, koja ima sjedište u Kotoribi, odgovorili su nam da je situacija na tržištu daleko od najboljih vremena, ali bojazni za radna mjesta nema.

– Trenutno imamo dvadesetak zaposlenika više nego početkom godine i imamo otvoreni natječaj za dodatnih pet osoba. Na tržištu vlada smanjena potražnja za određenim proizvodima i vjerojatno poduzeća imaju probleme s padom prodaje ako proizvode samo jedan proizvod. Muraplast ima vrlo širok asortiman proizvoda od kojih su dvije trećine plastika, a jedna trećina papir tako da imamo dobru disperziju rizika. Konkretno ne planiramo nikakvo smanjenje, već povećanje broja zaposlenih kao i druga poduzeća u Međimurju. Situacija na tržištu nije idealna, ali planiramo izdašne božićnice te se veselimo izazovima u sljedećoj godini – odgovorio je Davor Ujlaki, direktor tvrtke Muraplast.

Također neslužbeno doznajemo i da koprivnička tvrtka Vemo trade, koja se bavi proizvodnjom papirnate ambalaže, također osjeti pad narudžbi. No, u toj tvrtki zasad su odlučili zadržati radnike i sva prava, a da su plaće ostale netaknute, pa čak i veće usprkos tome što se više ne radi vikendom u četiri smjene. Očigledno poslodavci računaju kako će se situacija ubrzo popraviti, a ako izgube radnike, u tom slučaju imat će, kao što su i dosad imali, problema s pronalaskom kvalitetne radne snage. 

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

vrući županijski 'mercato'

Drnjančani Starigradu oteli najvećeg bisera, ovi uzvratili s pet novih imena, pojačale se i Močile

SAVJETI

Ako želite triput više plodova u svom vrtu, pospijte biljke ovim sastojkom

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

otkrivaju se karte

Lepinjica u Azerbajdžan, želje bivši slavenaši, ali i dobro poznata krila. Evo tko je sve u igri

Nastavili tradiciju

FOTO Svetom misom i paljenjem krijesa proslavili Ivanje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati