Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Vrane su za njih prava noćna mora

Napadaju ljubimce, uništavaju usjeve i bude ih graktanjem

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Vrane i dalje stvaraju velike probleme stanovnicima Đurđevca, a posebno onima koji žive u kvartu Ledine nedaleko od parka uz Autobusni kolodvor. U ožujku i travnju ovaj problem postane prilično vidljiv jer drveće još uvijek nije razlistano pa su male okruglaste nakupine koje ove inteligentne ptice marljivo pripremaju za vrijeme parenja itekako vidljive. Samo u Vinogradskoj i Ulici grada Vukovara u kvartu Ledine ima oko 300 gnijezda, a još ih je 100-tinjak na glavnom gradskom trgu. Iako ne napadaju često, Ledinčani ih se najviše boje jer postoje slučajevi napada na kućne ljubimce pa čak i na ljude kojima iz ruku znaju otimati hranu.

Osim što se građani uz njih osjećaju nesigurno, velike smetnje izaziva i buka koju stvaraju, kao i silno smeće koje raznose u potrazi za hranom. Stanovnicima Vinogradske ulice više se ne isplati saditi povrće u vrtovima jer vrane uništavaju sve usjeve. I na kućama su Ledinčani počeli trpjeti štete.

– Redovito izmet završava i na ogradama i fasadi koje moramo prati i po nekoliko puta tjedno. Najgore je u predvečerje kad se sve vrane sjate tu uz svoja gnijezda i oblijeću naša imanja – žali se Petar Šostarec.

Samo na jednom stablu u parku nasuprot svoje kuće Petar je nabrojio 52 gnijezda. Svake godine, tvrdi on, gnijezda i vrana sve je više.

– Ne znamo što gradska uprava više čeka s rješavanjem problema s najezdom vrana. Gradski vijećnici bili su donijeli odluku da lovci mogu pucati u samom naselju kako bi obavili odstrel, ali na noge su se digli ljubitelji životinja pa to nikad nije zaživjelo. Baš me zanima kako bi reagirali ti ljubitelji životinja kad bi tolike vrane letjele iznad njihovih kuća i stalno im pravile štete – ističe Petar Šostarec.

Jedino rješenje za Ledinčane, kaže Petar, zapravo je „žešće“ orezivanje stabala. Samo orezivanjem kompletne krošnje, ističe on, zaustavit će se masovno „doseljavanje“ vrana u parku na Ledinama. Pokušaji da vatrogasci gnijezda „skidaju“ vodenim topovima nisu donijeli pomake jer odmah drugi dan, kaže Petar, vrane kreću slagati nova gnijezda.

– Stare platane idealne su im za gnijezda. Godinama su vrane naša prava noćna mora. Osim što nam rade štetu, zbog njih ne možemo ni mirno spavati jer već u cik zore stvaraju buku koja nam nikako ne da mira. Nije mi jasno zašto se, kao u nekim gradovima, ne orežu stabla. Zbog tih stabala i u jesen imamo probleme jer lišće završava i u našim dvorištima – zaključio je Petar Šostarec.     

U gradskoj upravi ističu kako Grad ima ishođenu suglasnost za smanjivanje broja vrana na području grada, ali lovačke udruge nisu sklone provođenju programa zaštite divljači. – Orezivanje stabala pokazalo se također kao neučinkovito, tako da preostaju uobičajeni načini sprečavanja gniježđenja ptica na stablima unutar grada, ostalim metodama u određeno vrijeme kako je to propisano važećim programom i pravilnicima – dodali su u gradskoj upravi.

FOTO: Dinko Borozan

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

STRUČNO PREDAVANJE

FOTO Nikola Cik predstavio povijest đurđevačkih ulica i kvartova

ozlijeđena 22-godišnja putnica

Djevojka se autom zabila u stablo

NOVO MJESTO ZA KUPOVINU

Lidl će u Podravini graditi novu trgovinu

KONFERENCIJA KLUBA POSLOVNIH ŽENA ALFA

FOTO Poduzetnice raspravljale o svojim uspjesima u poslovnom svijetu

PROIZVODNJA KREĆE KRAJEM GODINE

FOTO/VIDEO Franičević: Naša čistilica s pogonom na vodik već sad je tražena diljem svijeta

DAN OTVORENIH VRATA STRUKOVNE ŠKOLE ĐURĐEVAC

FOTO/VIDEO Osmašima predstavili zanimanja za koja se mogu školovati


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati