Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naš grad prvi u Hrvatskoj: Revolucionarni prostori za učenje u STEM području

Grad Ludbreg će kroz projekt „Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, akronima LORI, prvi u Hrvatskoj uskoro dobiti tzv. Newton sobe. Riječ je o sobama u kojima će, doznajemo, moći pružati obrazovne programe u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i to kroz, kako kažu, inspirativno okruženje za učenje.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Njihovo otvorenje očekuje se do kraja travnja 2024. godine. Podsjetimo, LORI je projekt kojim će se uspostaviti regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje kao neformalni oblik suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave, osnovnih škola te drugih dionika. Temeljit će se na STEM tematskom području, uvođenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u odgoj i obrazovanje te na razvoju i poboljšanju STEM vještina učitelja, odgojno-obrazovnog osoblja i učenika.

– Projektom se planira riješiti problem nedostatnih prostora za STEM obrazovanje, nepostojanje adekvatno opremljenih STEM učionica, manjak znanja i vještina učitelja, odgojno-obrazovnih radnika i učenika u STEM području te smanjenih mogućnosti za učenike u postojećem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu – rekla je Erina Stančin, pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu.

Grad Ludbreg ovaj projekt provodi u suradnji s Osnovnom školom Ludbreg, Osnovnom školom Veliki Bukovec, Osnovnom školom Sveti Đurđ, Varaždinskom županijom, udrugom First Scandinavia i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu. Djeca će u novouređenim zgradama boraviti tijekom tjedna te će na različitim edukacijama širiti vlastito znanje. Kroz ovaj projekt dovodi se norveški koncept obrazovanja djece, kojim se djeci na praktičan način želi prikazati zašto je matematika važna, zašto su fizika, kemija i biologija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu. Temelj svake Newton sobe je zapravo matematika kao temeljna prirodna znanost i iz koje se izvlače smjernice za ostale znanosti, rekli su iz gradske uprave.

Newton soba može varirati u veličini, ali preporučuje se površina između 150 m2 i 250 m2. Oibčno se sastoji od glavne prostorije s radnim stanicama, zone za suradnju za grupnu raspravu i razmišljanje, laboratorijskog prostora, skladišne ​​sobe, garderobe i radnog mjesta/ureda za Newtonove učitelje. FIRST Scandinavia radi sa svakim lokalnim projektnim timom Newton Room na razvoju prilagođenih rješenja. Cjelokupni projekt, koji košta nešto manje od tri milijuna eura, financira se s oko 85 posto sredstava iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI