Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naš stručnjak o poznatoj boli: Išijas – zašto boli kad je hladno i vlažno!?

Piše dr. Ivo Belan

Ako već niste sami patili od bolova te vrste, onda ste sigurno vidjeli nekoga kako skvrčen i nagnut na jednu stranu stenje od jakih bolova.

Od donjeg dijela kičmene moždine, u visini križa, izlaze na obje strane živčani korijeni koji se spajaju i stvaraju živac ishijadikus. Ishijadikus tada prolazi kroz malu zdjelicu, zatim iza kuka i nastavlja svoj put duž stražnje strane noge. Iznad koljena račva se u dvije grane koje završavaju u neposrednoj blizini prstiju stopala. Taj živac podražuje mišiće, kožu i ostale strukture noge. Ishijadikus je glavni živac noge, a ujedno i najveći u tijelu.

Išijas – skup različitih procesa

Išijas nije posebno oboljenje, nego je skup najrazličitijih procesa koji se javljaju s bolovima u području ishijadikusa. Dakle, uzroci išijasa su mnogostruki. Bolest se javlja većinom u muškarca, u dobi od 30 do 50 godina.

Kao što je poznato, između kralježaka su hrskavični jastučići. Prilikom jakog i naglog opterećenja, recimo dizanja teškog tereta, ali često i bez toga, hrskavični jastučić može iskliznuti i početi pritiskati živčane korijene koji formiraju ishijadikus. Jedan od glavnih simptoma pritiska jest išijas. Osim toga, uzrok išijasa mogu biti upalne i degenerativne promjene na zglobovima kralježaka, zatim prehlade i znatnija ohlađenja tijela, opće infekcije (npr. gripa), kronične intoksikacije (alkohol, olovo), šećerna bolest, ozljede kralježnice (npr. pri naglim nespretnim pokretima u radu, u sportu itd.), pritisak na živac u butini zbog lošeg položaja za vrijeme sjedenja ili zbog lošeg oblika stolca, proširene vene duž ishijadikusa, tumori male zdjelice. Uzroci mogu biti i psihičke prirode, recimo u neurotičara (često kao simulacija da bi dobili bolovanje).

Vodeći simptom – bol

Za vrijeme bolesti dominiraju boli najrazličitijeg karaktera (trganje, vrtanje, pečenje) i često mogu ostati jedini znak bolesti, sve do izlječenja. U akutnom nastupu bolesti bolesnik uglavnom leži, jer mu je hod znatno otežan. Kad stoji, bolesnik se oslanja na zdravu nogu, a dok hoda na nju prebacuje težinu tijela. Bolovi najčešće počinju u križima, zatim se šire duž stražnje strane natkoljenice i potkoljenice, sve do nožnih prstiju. Pojačavaju se kod kihanja, kašljanja, napinjanja radi ispražnjenja stolice i sličnih napora. Do pogoršanja dolazi kad je hladno i za naglih promjena vremena. Za toplog vremena boli popuštaju.

Pronaći pravi uzrok

Nažalost, često se događa da liječnik ne uspije otkriti pravi uzrok bolesti ili mu to uspije tek dugotrajnim i kompliciranim dijagnostičkim radom. Zbog toga, kad se ne utvrdi glavni uzrok, liječnik će početi sa simptomatskom terapijom. U akutnom stadiju išijasa preporučuje se mirovanje, uzimanje sredstava protiv bolova, zagrijavanje (kupke, termofor) i elektroterapija. U subakutnom stadiju može se primijeniti liječenje uštrcavanjem anestetičkih otopina (tzv. “blokade”). Kad je išijas kroničan, korisne su sumporne i muljevite kupke. U teškim slučajevima pritiska na živac potrebna je operacija. Rehabilitacijska terapija: različite vježbe, a primjenjuju se u kasnijim stadijima išijasa.

Oni koji su skloni ponovljenim napadima išijasa trebaju se čuvati u hladno doba godine.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DIO NJIH JOŠ UVIJEK ČEKA ISPLATU POTPORA

Agencija za plaćanja poslala važnu obavijest poljoprivrednicima

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Trgovački lanac iz prodaje povlači prehrambeni proizvod zbog otkrivene opasne bakterije

FARMACEUTSKA TVRTKA PRIJAVILA HALMED-U

U tijeku je nestašica poznatih tableta za visoki krvni tlak

NEĆE GA BITI DO VELJAČE IDUĆE GODINE

Farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za snižavanje kolesterola

MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

POTPORE

Agencija za plaćanja ima važnu obavijest za poljoprivrednike

Upišite pojam koji želite pretraživati