Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Naša županija najzaraženija: Broj bolesnih sve veći, epidemiolozi zovu na cijepljenje

Nakon što je prošli tjedan bila na drugom mjestu po broju oboljelih od gripe, zaključno s prošlim tjednom naša je županija postala uvjerljivo vodeća u Hrvatskoj po broju novozaraženih na sto stanovnika, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

To će reći kako je iz naše županije stiglo najviše prijava novozaraženih. Od početka epidemije, sredinom prosinca, do sada zabilježeno je 642 oboljelih, objasnio nam je Darko Radiček, glavni županijski epidemiolog, te odmah istaknuo kako ove podatke treba uzeti oprezno.

– To što je kod nas toliko oboljelih nikako ne znači da ih u drugim županijama nema, već je riječ o našoj revnosti kojom ih prijavljujemo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo – rekao nam je dr. Radiček i dodao kako je broj oboljelih uglavnom dobiven na temelju kliničkih slučajeva, koji nisu potvrđeni testiranjem.

– Kada bismo sve uzorke slali u Zagreb, gdje se potvrđuju i testiraju, bilo bi to prekomplicirano i to ne radi niti jedan zavod. Koronavirus nam je u ovom slučaju dosta olakšao, budući da ima vrlo slične simptome gripi. Oboljeli se sada testiraju na COVID kod svojih obiteljskih liječnika, i ako se testiranjem pokaže da su negativni, a imaju simptome kostobolje, povišene temperature i groznice, smatra se da je riječ o gripi – kazao je dr. Radiček.

Objašnjava kako je epidemija tek krenula i trajat će sve do kraja ožujka. Kako je sad počelo drugo polugodište, za očekivati je i veći broj oboljelih među školskom populacijom, a zasad je najviše zaraženih među vrtićarcima. Također, dr. Radiček pozvao je sve koji bi htjeli da se cijepe, a od prošlog tjedna cjepivo je besplatno i za nerizične skupine, dakle, baš sve koji to žele.

– Cijepiti se možete kod svog odabranog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo. Da bi djelovalo, cjepivu treba 10-14 dana, što se svakako isplati ako znamo da će epidemija trajati sve do ožujka – zaključio je dr. Radiček.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI