Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Velik porast broja zaposlenih, ali...

Naša županija ostala bez 100 poljoprivrednika u samo godinu dana!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ako je suditi po podacima iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o broju osiguranika s krajem travnja ove godine – uspoređujući brojku s istim datumom lani, onda je u našoj županiji došlo do značajnog porasta broja zaposlenih. U samo godinu dana njihov broj porastao je za otprilike tisuću, s 29.196 na 30.125! Radi se o zaposlenima u pravnim osobama, a na tu brojku treba dodati i naše obrtnike, poljoprivrednike i samostalne djelatnike.

Također, tu su i zaposleni kod fizičkih osoba, a njih je trenutno u našoj županiji 2263, dok ih je lani u isto vrijeme bilo 2304, što je smanjenje broja. Pad od 20-ak radnih mjesta u tom dijelu zabilježen je i u Koprivnici u kojoj je 815 radnih mjesta kod fizičkih osoba, a bilo ih je 841. U navedenih godinu dana broj obrtnika prema HZMO-u porastao je s 1361 na 1430. Nažalost, jedna od poljoprivredom najbogatijih županija, Koprivničko-križevačka, u godinu je dana izgubila čak 100 poljoprivrednika. Njihov broj pao je s 1993 na 1893. Prema tom trendu, svaki mjesec izgubimo gotovo deset poljoprivrednika.

Kad je riječ o našim gradovima, u sjedištu županije kod pravnih je osoba s krajem travnja zaposleno 14.732 osoba, stotinjak više nego u isto vrijeme lani. U Križevcima se pak dogodilo povećanje za čak 500 radnika, s 7080 na 7536. Otvaranje novih firmi, ali i u prvom redu radovi na modernizaciji pruge, značajan su faktor ovog povećanja broja radnih mjesta. Što se tiče Đurđevca, također bilježimo povećanje radnih mjesta s 2533 na 2673!

Od naših općina najviše je radnih mjesta na području Kalinovca, njih 549, a lani u isto vrijeme bilo ih je 36 manje. Na drugom je mjestu Virje s 532 radna mjesta, a tamo smo u godinu dana imali povećanje za 24. Čak i u Đelekovcu bilježimo 20 novih radnih mjesta, u Hlebinama 16 novih, dok ih je primjerice Kloštar Podravski izgubio 16, a Sokolovac čak 33 radna mjesta.

Kad je riječ o našim susjednim županijama, primjerice Varaždinska s čak 60.100 zaposlenih u pravnim osobama također bilježi povećanje za otprilike tisuću radnih mjesta, a Međimurska tek za 170 (38.458 na 38.628). U susjednoj nam Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 26.767 radnih mjesta, 700-tinjak više nego u isto vrijeme protekle godine.

Koprivničko-križevačka je županija i među onim županijama s nižom stopom nezaposlenosti ispod pet posto. Prema zadnjim podacima s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s krajem travnja na birou je bilo 1749-ero nezaposlenih, što je za stotinjak manje nego u isto vrijeme protekle godine. Na Zavodu se konstantno traži 300 do 400 radnika, a najveće su potražnje za ugostiteljstvo, posebno u vrijeme sezone.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati