Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Velik porast broja zaposlenih, ali...

Naša županija ostala bez 100 poljoprivrednika u samo godinu dana!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ako je suditi po podacima iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o broju osiguranika s krajem travnja ove godine – uspoređujući brojku s istim datumom lani, onda je u našoj županiji došlo do značajnog porasta broja zaposlenih. U samo godinu dana njihov broj porastao je za otprilike tisuću, s 29.196 na 30.125! Radi se o zaposlenima u pravnim osobama, a na tu brojku treba dodati i naše obrtnike, poljoprivrednike i samostalne djelatnike.

Također, tu su i zaposleni kod fizičkih osoba, a njih je trenutno u našoj županiji 2263, dok ih je lani u isto vrijeme bilo 2304, što je smanjenje broja. Pad od 20-ak radnih mjesta u tom dijelu zabilježen je i u Koprivnici u kojoj je 815 radnih mjesta kod fizičkih osoba, a bilo ih je 841. U navedenih godinu dana broj obrtnika prema HZMO-u porastao je s 1361 na 1430. Nažalost, jedna od poljoprivredom najbogatijih županija, Koprivničko-križevačka, u godinu je dana izgubila čak 100 poljoprivrednika. Njihov broj pao je s 1993 na 1893. Prema tom trendu, svaki mjesec izgubimo gotovo deset poljoprivrednika.

Kad je riječ o našim gradovima, u sjedištu županije kod pravnih je osoba s krajem travnja zaposleno 14.732 osoba, stotinjak više nego u isto vrijeme lani. U Križevcima se pak dogodilo povećanje za čak 500 radnika, s 7080 na 7536. Otvaranje novih firmi, ali i u prvom redu radovi na modernizaciji pruge, značajan su faktor ovog povećanja broja radnih mjesta. Što se tiče Đurđevca, također bilježimo povećanje radnih mjesta s 2533 na 2673!

Od naših općina najviše je radnih mjesta na području Kalinovca, njih 549, a lani u isto vrijeme bilo ih je 36 manje. Na drugom je mjestu Virje s 532 radna mjesta, a tamo smo u godinu dana imali povećanje za 24. Čak i u Đelekovcu bilježimo 20 novih radnih mjesta, u Hlebinama 16 novih, dok ih je primjerice Kloštar Podravski izgubio 16, a Sokolovac čak 33 radna mjesta.

Kad je riječ o našim susjednim županijama, primjerice Varaždinska s čak 60.100 zaposlenih u pravnim osobama također bilježi povećanje za otprilike tisuću radnih mjesta, a Međimurska tek za 170 (38.458 na 38.628). U susjednoj nam Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 26.767 radnih mjesta, 700-tinjak više nego u isto vrijeme protekle godine.

Koprivničko-križevačka je županija i među onim županijama s nižom stopom nezaposlenosti ispod pet posto. Prema zadnjim podacima s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s krajem travnja na birou je bilo 1749-ero nezaposlenih, što je za stotinjak manje nego u isto vrijeme protekle godine. Na Zavodu se konstantno traži 300 do 400 radnika, a najveće su potražnje za ugostiteljstvo, posebno u vrijeme sezone.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Velika obljetnica nogometnog kluba

FOTO: Đelekovečki Osvit slavi sto godina djelovanja

uredili postojeće Eko kompostište i dovezli 1 tonu komposta DomKo

FOTO Komunalac obilježio Svjetski dan zaštite okoliša na EKO vrtovima

CAREVDAR

Pijani vozač pokupio prometni znak, zabio se u ogradu i završio na boku

PRIVREMENO RJEŠENJE

Na stazi u Mažuranićevoj stvorile se rupe, sanirali ih nakon nekoliko dana

U TIJEKU JE GRADSKO VIJEĆE

Jakšić: Sva djeca će biti upisana u vrtiće najesen, u pripremi i dva nova vrtića

MANIJAK

Uhvatila ga prometna kamera: U tri ujutro projurio kroz Kalinovac 177 na sat!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI