Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SVE VIŠE PODRAVACA I PRIGORACA ULAŽE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Navala na solarne panele, 78 ljudi dobilo 207 tisuća eura

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na prošloj je sjednici Županijske skupštine prošlo nekoliko amandmana prilikom izrade rebalansa županijskog proračuna – a jedan od njih je i povećanje županijskih sredstava za sufinanciranje privatnih projekata, postavljanja solarnih panela na obiteljske kuće. Županija je rezervirala sredstva za njih tridesetak, no navala je bila tolika da je ovaj prijedlog jednoglasno prihvaćen na Županijskoj skupštini.

Naime, prijavili su se brojni vlasnici kuća, a Županija je na kraju odlučila povećati fond za sufinanciranje za čak 78 korisnika. Maksimalni iznos potpore, ovisno o bodovima, bio je 2660 eura, a sveukupno će za to iz županijskog proračuna biti isplaćeno točno 207.500 eura.

Treba dodati i kako svi oni koji su koristili subvencije izravno od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili ih planiraju koristiti neće moći koristiti pomoć Županije kako bi se izbjeglo dvostruko financiranje ovakvih projekata. Inače, najskuplji pojedinačni projekt ugradnje solarnih panela prijavljen je u Koprivnici i iznosi 14.400 eura. Na poziv su se prijavili vlasnici kuća diljem županije, od Ferdinandovca i Prugovca preko Đurđevca, Hlebina, Botova, pa sve do prigorskog kraja.

– O tome razmišljamo već više od pet godina. S obzirom na to da nas u kućanstvu živi sedmero, potrošnja električne energije je visoka pa smo izračunali da bi nam dobro došlo smanjenje mjesečnih rata struje, makar i nakon par godina amortizacije investicije – rekli su nam Dražen i Kristina Ferenčić, koji će u panele uložiti oko 8000 eura, a dobili su subvenciju od 2660 eura.

– Najbitnije je da imate riješeno vlasništvo, a to je kod nas bio slučaj pa smo prikupili dokumentaciju poprilično jednostavno. Moram priznati da smo jedino malo teže pronašli link za predaju dokumentacije, ali to je bio naš previd – ističe Dražen Ferenčić, koji se nada da će do kraja godine uspjeti postaviti foto-naponske ćelije, imati svoju energiju i početi prodavati struju u mrežu.

– Poticaj od Županije odlična je stvar za nas jer bismo ionako išli na postavljanje panela, a ovo nam je dalo poticaj da što prije zaokružimo tu priču – kaže obitelj Ferenčić, jedna od čak 78 koje su dobile subvenciju. Dodajmo i kako vam za prijavu za subvenciju Fonda ili lokalne zajednice ne treba mnogo dokumenata. Ključan je vlasnički list, osobna iskaznica, računi za struju unatrag godinu dana, informacije o vrsti i snazi priključka te fotodokumentacija gdje će se solarni paneli izvesti. Recimo, za proizvodnju 1 kW električne energije potrebno je šest kvadratnih metara prostora, odnosno mjesta za tri modula od veličine dva četvorna metra. Idealna bi vam bila južna strana krova, dok za postavljanje nisu baš prikladni pokrovi poput šindre ili salonita.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Niti jedna tvrtka među 500 najboljih po plaćama, a najveće plaće isplaćuje Belupo

Istražili smo kakve su prosječne mjesečne neto plaće isplaćivali najveći poduzetnici u Podravini i Prigorju

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati