Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRESEDAN

Navijači županijskog kluba dobili zabranu odlaska na utakmice. Prijete im velike novčane kazne

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Utakmica između Graničara iz Đurđevca i Tomislava iz Drnja bila je posebna po jednoj stvari. Naime, navijači jednog županijskog kluba su zbog događaja na tribinama vjerojatno po prvi puta dobili zabranu posjećivanja utakmica svojeg kluba, a tako je odredila policija. Osim toga, navijači će završiti i na sudu, gdje ih očekuje kazna od 260 do 1990 eura. Kako doznajemo, tu su mjeru za sad dobili samo navijači NK Tomislava. Za one koji ne prate lokalni nogomet, potrebno je reći da je utakmica između Graničara i Tomislava bila derbi lige jer su se susreli prvi na tablici (Graničar) i drugi (Tomislav), a utakmica je odigrana 20. travnja na ŠRC Vlado Lešćan Duspe. Dodatno, odnosi između navijača ova dva kluba nisu baš najbolji, ali o tome bi se mogao napisati poseban članak.

U ovakvim utakmicama navijači klubova između kojih postoji određeni animozitet pripremaju raznoliki folklor kako bi se dodatno istaknuli na utakmici. Jedna od tih tradicija su i „bakljade“. Paljenje bengalki u prošlosti se dobivalo kombinacijom vatre i dima, koja je podizala atmosferu na stadionima. Posebno su bile poznate bakljade ne talijanskim stadionima, a ta se tradicija prelila i na Hrvatsku. Bakljade su već dugi niz godina zakonski zabranjene. Supstitucija za bengalke su „dimne bombe“, dakle pirotehničko sredstvo koje je mnogo manje opasno, a umjesto vatre, iz njih izlazi samo dim. Iako je produkt samo dim, i one su zabranjene jer ipak spadaju u pirotehnička sredstva čija upotreba nije dozvoljena na sportskim terenima. Usprkos tome, aktiviranje dimnih bombi ostalo je u folkoru na domaćim i stranima stadionima. Dimne bombe nedavno su aktivirane i na utakmici Rijeke i Dinama, što je također prošlo bez ikakve reakcije javnosti. Primjerice, u Italiji, kada se igra Derby della Capitale, gdje se u Rimu susreću momčadi Rome i Lazia, svi bi bili sretni da je najgore što se dogodilo bilo bacanje dimnih bombi.

Upravo su navijači jedne i druge momčadi upotrebljavali dimne bombe, navijači NK Graničara za vrijeme utakmice kako bi proslavili pogotke svoje momčadi (utakmica je na kraju završila 5:0 za domaće), a navijači NK Tomislava nakon utakmice. Tko je prijavio ovaj događaj aktiviranja dimnih bombi nismo uspjeli saznati, no razlika je u tome što su na navijači gostujuće ekipe boravili na glavnoj tribini, koja je pokrivena video nadzorom, a navijači domaće momčadi na sporednoj tribini. Kako doznajemo, za sad su samo dva navijača NK Tomislava dobila mjeru zabrane pristupanja utakmicama svojeg kluba, koja doduše traje samo jedno kolo, ali još uvijek čekaju i sudsko rješenje koje može, ali i ne mora biti strože.

Poslali smo upit u PU koprivničko-križevačku, gdje su ovu prijavu shvatili vrlo ozbiljno. Doduše, oni su morali postupati po prijavi. Okolni gledatelji pozivani su u policijsku postaju na identifikaciju i obavijesne razgovore kako bi se utvrdio identitet počinitelja. Kako smo spomenuli, izdane su i privremene mjere zabrane posjećivanja utakmice, a prijeti im i poveća novčana kazna. Za sada su identificirani samo navijači gostujuće momčadi koji su dimne bombe aktivirali nakon utakmice bez bacanja u teren i bez nastanka bilo kakve štete. Ipak, u policiji navode da istraga još traje.

– Slijedom Vašeg upita, izvješćujemo Vas da policijski službenici Policijske postaje Đurđevac provode kriminalističko istraživanje radi prekršaja iz čl. 4 Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, a vezano za nogometnu utakmicu koja se odigrala u subotu, 20. travnja 2024. godine u Đurđevcu na ŠRC „Vlado Lešćan Duspe“ između NK „Graničar“ Đurđevac i NK „Tomislav“ Drnje – odgovorili su na naš upit iz PU koprivničko-križevačke.

FOTO arhiva/Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAŠAK GLAMURA

FOTO/VIDEO Maturanti modno zablistali, jedna djevojka stigla u John Deeru

nakon rekordnih godina, vemo tradeu pali prihodi i dobit

Blagus: Cijela branša imala je pad prihoda, a radna mjesta su sigurna

DAN ŠKOLE

FOTO Kloštranski školarci razveselili roditelje

[BITKA ZA KOKOŠI] Spor između udruge i saveza oko priznanja zahtjeva za izvornost pasmine ne prestaje unatoč odbačenim kaznenim prijavama

Milan Mišir: “Poginut ću ako treba, ali ću kukmicu vratiti u Križevce”

SVEČANOST

FOTO Đurđevački osnovci proslavili Dan škole

Uskoro ih neće biti, pa nek' o njima barem ostane sjećanje na internetu

VIDEO Koprivnički profesor geografije biciklom obišao 37 sela u kojima živi manje od 50 ljudi


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati