Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ne vidite dobro? Prvi pregled očiju tek u ožujku, trebate li psihijatra strpite se do siječnja!

Gotovo svi smo se već našli ili nas očekuje situacija u kojoj ćemo se morati naručiti na prvi pregled kod liječnika specijalista, upisati na kakav dijagnostički postupak ili možda dogovoriti operativni zahvat. Posljednjih godina, barem ako je suditi po koprivničkoj bolnici, liste se za većinu pregleda i postupaka smanjuju, no i dalje su daleko od idealnih. Posljednjih mjeseci naša bolnica energetski se obnavlja pa se zbog toga režim rada morao prilagoditi kako pacijenti ne bi bili zakinuti, no ravnatelj dr. Mato Devčić navodi kako radovi u bolnici nisu u znatnoj mjeri utjecali na smanjenje kvalitete usluge.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Iako je ministar zdravstva Vili Beroš najavio novi zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim bi se skratile liste čekanja, od njega još ništa. Dijelom bi se opteretilo ionako zaposlene liječnike opće prakse, no oni se – naravno, bune.

Posebna su priča prvi pregledi kod liječnika i specijalista i postavlja se pitanje koliko su ovakve liste uopće ažurirane i točne. U svakom slučaju, kad ih vidite, postoji šansa da ćete odmah ozdraviti ili ćete u međuvremenu oboljeti od nečeg drugog. Prosječno vrijeme čekanja za preglede u koprivničkoj bolnici je tri mjeseca, a na listama je nešto više od 3000 pacijenata. Situacija nije ništa bolja ni u susjednim bolnicama, od kojih neke imaju čak i značajno dulje liste čekanja, no opet sve ovisi od pregleda do pregleda. Kad se gleda prosječno vrijeme čekanja na prvi pregled, varaždinska bolnica je na 86 dana, čakovečka na čak 145 dana, a bjelovarska na 117. Hrvatski prosjek je 123.

LISTE ČEKANJA PO BOLNICAMA U DANIMA (PRVI PREGLEDI)

BolnicaFizikalnaGastroLogopedijaOrtopedijaPsihijatrija
Koprivnica436015861103
Varaždin63147245544
Bjelovar2325228249
Čakovec6813114868

Recimo na pregled alergologa, prema listi, čekat ćete u koprivničkoj bolnici 293 dana!? Na pregled zbog dijabetesa čeka se pak 167 dana, a 96 je osoba na listi. Na pregled internista čeka se mjesec dana, a kardiologa dva mjeseca. Problem je i dalje aktualan s logopedima na koje ćete čekati čak 158 dana. Imate li probleme s očima, onda će vam oftalmolog prvi pregled, dođete li danas, zakazati za ožujak 2023. godine.

K ortopedu se ipak ide nešto brže, samo dva mjeseca do prvog pregleda. Dječjeg psihologa treba čekati mjesec dana, a ukaže li vam se potreba za psihijatrijskim pregledom, smirite se, čekat ćete 103 dana, a k pulmologu ćete doći, naručite li se danas – negdje u travnju iduće godine.

Kod dijagnostike je pak druga priča. Prosječno se u koprivničkoj bolnici na rentgen, magnetsku, CT, ultrazvuk ili neki drugi pregled čeka 92 dana. To je znatno kraće negoli recimo u Čakovcu (221), u Bjelovaru (216), pa i Varaždinu gdje su liste čekanja u prosjeku 193 dana.

Najčešći CT pregledi abdomena i mozga čekaju se od 30 do 45 dana, za aortu i više od dva mjeseca. Na EEG srca čeka se u prosjeku 55 dana, dok je EMNG ili pregled živčanog sustava nešto „zakrčeniji“ i na red biste mogli doći negdje u veljači iduće godine. Na gastroskopiju se čeka nešto više od dva mjeseca, a kolonoskopiju više od tri mjeseca.

LISTE ČEKANJA PO BOLNICAMA U DANIMA (DIJAGNOSTIKA)

BolnicaCT abdomenKolonoskopijaUZV dojkeUZV srca
Koprivnica45113104128
Varaždin164333352181
Bjelovar74233191381
Čakovec136264

Žene će na red za mamografiju doći za otprilike 50 dana. Iako se na listi čekanja za pregled magnetskom rezonancom ne vidi vrijeme čekanja, u bolničkim krugovima doznajemo kako biste na red mogli doći čak unutar dva mjeseca od naručivanja. Ovisno o tome što i kako hitno snimate.

Ipak, na ultrazvuk abdomena čeka se i do 80 dana, a svojevrsni rekorder je UZV doppler karotida – čak 708 dana, no vjerojatno se radi o greški u sustavu. Na UZV štitnjače čeka se po 70 dana, za ultrazvuk dojke na red ćete doći za nešto više od tri mjeseca, a srca pak za četiri mjeseca. Prosječno pak vrijeme za terapijske postupke, operacije i ostale zahvate u varaždinskoj je bolnici 135 dana, u bjelovarskoj 52 dana, a čakovečkoj 151 dan. Za koprivničku, na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nažalost tog podatka nema, a „prozorčići“ na listama čekanja na operacije u Općoj bolnici Koprivnica su prazni. Ravnatelj dr. Mato Devčić za Podravski je u nekoliko navrata kazao kako se pacijenti „obrađuju“ prema hitnosti, neovisno o listama čekanja.

Devčić o listama čekanja…

-Na dužinu listi čekanja utjecala je pandemija uzrokovana SARS-CoV-2 virusom koja je smanjila dostupnost pregleda i dijagnostike u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti koja se može pružiti u Općoj bolnici ,Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica, a prema odlukama Ministarstva zdravstva koje su bile usmjerene ka zaštiti zdravstvenog sustava Republike Hrvatske tijekom ove pandemije. Drugi element koji generira liste čekanja su svakako kadrovski resursi, a treći element je povećanje broja pretraga i dijagnostičkih postupaka koji se traže u Općoj bolnici ,,Dr. Tomislav Bardek” od strane liječnika obiteljske medicine.

Liste čekanja na pojedine pretrage i preglede su slijedeći: okvirna lista čekanja za magnetsku rezonancu prosječno iznosi 3 mjeseca, ultrazvučni pregled vratnih žila 2 tjedna, mamografija 2 – 3 dana, a ultrazvuk dojke 4 mjeseca. Najdulje se čeka na magnetsku rezonancu. Najviše su se smanjile liste čekanja u anesteziološkoj i pulmološkoj ambulanti. Svi hitni pacijenti se obrađuju prema redu hitnosti, onkološki pacijenti i prioritetni pacijenti se naručuju na preglede i kontrole neovisno o navedenim listama čekanja u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine i bolničkim specijalistom. Navedeni podatci odgovaraju stvarnom stanju i raspoloživim terminima, neovisno od podataka koji su dostupni u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

-Na pojedinim odjelima u specijalističko-konzillijarnoj zdravstvenoj zaštiti nema listi čekanja, ili su one oko tjedan dana. Ovisno o vrsti operativnog zahvata, koji nisu hitni, lista čekanja može biti od dva tjedna do više mjeseci. Kako bi se smanjila lista čekanja određena dijagnostika se izvodi u popodnevnoj smjeni,
kao što su magnetska rezonanca, kompjuterizirana tomografija (utorkom i detvrtkom), mamografije u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke (svakodnevno)…

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI