Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ne znate li što su tibeti u petak u 18 sati dođite u ludbreški dvorac Batthyany

Tibeti su najprepoznatljiviji element podravske i međimurske narodne nošnje. Riječ je o rupcima velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.

Ovom izložbom predstavlja se povijest nošenja ovog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini. Autorice izložbe su kustosica čakovečkog Muzeja Međimurja Janja Kovač i viša kustosica Muzeja Grada Koprivnice Marija Mesarić dok im se kao neovisna suradnica pridružila Venija Bobnjarić-Vučković, etnologinja i vanjska suradnica Centra za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’ Ludbreg.

Na dijelu građe ludbreški Restauratorski odjel koji djeluje u sastavu Hrvatskog restauratorskog zavoda proteklih je godina obavio radove, pa su i djelatnice Zavoda uključene u pripremu izložbe stručnim savjetima vezanim uz prezentaciju i izlaganje tekstilnih predmeta. Na izložbi će javnosti biti predstavljena građa iz fundusa čakovečkog i koprivničkog te Muzeja Grada Ludbrega.

Otvorenje će biti u petak 20. svibnja u izložbenom prostoru dvorca Batthyany, a prije toga s početkom u 18 sati, kustosice Janja Kovač i Marija Mesarić održat će predavanje u svečanoj dvorani dvorca.

Foto: Plakat izložbe

Facebook
Twitter
Email
Vrt

Samo par kapi ove tekućine može spasiti vaš vrt od truljenja i bolesti biljaka

Još danas događanja povodom dana općine kloštar podravski

FOTO Neda Ukraden napunila šator do posljednjeg mjesta!

ŠTRUKLIJADA U KUNOVEC BREGU

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji uživaju u slasnim štruklima, kasnije slijedi veselica do kasnih noćnih sati!

stil

FOTOGALERIJA Prošetali smo koprivničkom špicom, pogledajte koga smo sve zatekli!

4. po redu

FOTO/VIDEO Biciklijada Općine Peteranec okupila stotine ljubitelja bicikliranja

BAJKA ZA VAN: CRVENKAPICA, VUK I BAKA“

FOTO/VIDEO Mališani s roditeljima uživaju u predstavi na otvorenom, glavna kulisa – gradski park!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI