Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ne znate li što su tibeti u petak u 18 sati dođite u ludbreški dvorac Batthyany

Tibeti su najprepoznatljiviji element podravske i međimurske narodne nošnje. Riječ je o rupcima velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.

Ovom izložbom predstavlja se povijest nošenja ovog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini. Autorice izložbe su kustosica čakovečkog Muzeja Međimurja Janja Kovač i viša kustosica Muzeja Grada Koprivnice Marija Mesarić dok im se kao neovisna suradnica pridružila Venija Bobnjarić-Vučković, etnologinja i vanjska suradnica Centra za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’ Ludbreg.

Na dijelu građe ludbreški Restauratorski odjel koji djeluje u sastavu Hrvatskog restauratorskog zavoda proteklih je godina obavio radove, pa su i djelatnice Zavoda uključene u pripremu izložbe stručnim savjetima vezanim uz prezentaciju i izlaganje tekstilnih predmeta. Na izložbi će javnosti biti predstavljena građa iz fundusa čakovečkog i koprivničkog te Muzeja Grada Ludbrega.

Otvorenje će biti u petak 20. svibnja u izložbenom prostoru dvorca Batthyany, a prije toga s početkom u 18 sati, kustosice Janja Kovač i Marija Mesarić održat će predavanje u svečanoj dvorani dvorca.

Foto: Plakat izložbe

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

deveti talent show

FOTO Gledalište je puno, gimnazijalci upijaju svjetla pozornice i predstavljaju svoje talente

Virovskoj prkačijadi nagrada Simply the Best

Nagrada za kvalitetu i inovativnost manifestacije

DRUGI U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

FOTO U Hagnju otvoren Robin market

Vrhunski glazbeni događaj u gradu

Nastupaju koprivnički duo Wave i legendarni Norman Beaker

Otvorena izložba u Đurđevcu

Hod za svjetlom Franje Mihočke

STIL

VIDEO Proljeće u Koprivnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati