Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
godišnje će se proizvoditi više od 27 tisuća barela

Nedaleko od Koprivnice pronađena nafta

Nova naftna bušotina na području Koprivničko-križevačke županije uskoro bi trebala započeti s radom. Naime, na području općine Sokolovac je nakon opsežnih istraživanja napravljena istražna bušotina koja je pokazala dobre rezultate, a INA se odlučila na daljnju izgradnju bušotine. Ovih je dana ova kompanija podnijela zahtjev za ocjenu utjecaja na okoliš ovog projekta, koji će u sebi sadržavati i izgradnju naftovoda.

– Na budućem eksploatacijskom polju ugljikovodika Jankovac INA u narednom razdoblju namjerava pokrenuti proizvodnju ugljikovodika iz bušotine Jankovac-1. S ciljem zadovoljavanja visokih standarda zaštite okoliša, u planu je izgradnja 11,5 kilometara cjevovoda kojim će se sva proizvedena kapljevina (nafta, naftni plin i slojna voda) transportirati do najbliže sabirne stanice na eksploatacijskom polju Jagnjedovac. U tijeku je ishođenje svih potrebnih dozvola za gradnju proizvodnog sustava – naveli su u INA-i.

Kada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da procjenu utjecaja na okoliš, uslijedit će daljnje procedure dobivanja svih potrebnih dozvola. No, u hrvatskoj su naftnoj kompaniji, čiji je jedan od dva vlasnika i Hrvatska, uputili svojevrsnu kritiku za sporu i nepotrebnu administraciju.

– S obzirom na dosadašnja iskustva s procedurama ishođenja dozvola, početak proizvodnje teško je očekivati prije 2028. godine. Ubrzavanje ovih procesa po uzoru na druge europske zemlje znatno bi unaprijedilo isplativost ovakvih projekata u zemlji te pridonijelo bržem ostvarivanju koristi za sve uključene dionike poput lokalne i regionalne samouprave te društva u cjelini – istaknuli si iz INA-e.

Početna dnevna količina pridobivanja iznosi 12 metara kubika nafte na dan, što iznosi 12.000 litara nafte, što pak godišnje iznosi 27,5 tisuća barela uz proizvodnju i prirodnog plina, koji se neće spaljivati na baklji, već će se kroz cjevovod distribuirati u stanicu za preradu pa u energetsku mrežu.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati