Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Pomoćnici u nastavi u našoj županiji nemaju jednak tretman

Neki imaju najveće plaće u Hrvatskoj, a neki crkavicu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Pomoćnici u nastavi, iako obavljaju vrlo važan i odgovoran posao, debelo su potplaćeni. Rade, ako im osnivači škola svojim subvencijama ne potpomažu, za 2700 kuna. Isto tako, kada završava školska godina, sele se na Zavod za zapošljavanje jer im se ugovori o radu prekidaju. Mnogo puta nemaju pravo na naknadu za nezaposlene jer nemaju dovoljno staža prema uvjetima koje postavlja HZZ, a da i imaju, naknada bi bila takva da njome ne mogu pokriti niti najosnovnije troškove. No, u posljednjih tjedan dana neke se stvari pomiču s mrtve točke te su predstavnici pomoćnika u nastavi održali sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Neki su osnivači već i prethodno svojim pomoćnicima posebnim subvencijama pomogli da zarade ipak nešto veću plaću, koja i dalje mala, ali ipak veća od sramotnog iznosa od 2700 kuna. No, neki osnivači na području naše županije to nisu učinili, a bolje su prošli oni  pomoćnici koja rade u školama kojima su osnivači Grad Križevci i Koprivnica. Oni zaposleni u školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija i Grad Đurđevac nisu te sreće.

– Naš posao zahtijeva potpunu motivaciju jer radimo s djecom kojima je potrebna pomoć u osnovnom obrazovanju. Mi im moramo biti tehnička, ali i emotivna podrška. Naravno da u tom trenutku kad radim s djetetom ne mislim kolika mi je plaća, već se u potpunosti posvetim svom poslu. No, zamislite da moj suprug ne radi ili da sam samac ili ne daj Bože samohrana majka, a mjesečno primam 2700 kuna. Ta činjenica mora ostaviti traga na čovjeku, kako god da je čvrste volje – navela nam je jedna od pomoćnica u nastavi, koja nas je zamolila za anonimnost, ali i apelirala da u javnost pošaljemo njihovu poruku.

Upravo zbog toga i do rješavanja ovog problema na državnoj razini, što neće doći preko noći, pitali smo osnivače naših škola, dakle upite smo poslali u gradske uprave gradova Koprivnice, Križevaca i Đurđevaca te Koprivničko –križevačku županiju, subvencioniraju li oni svojim pomoćnicima u nastavi plaće ili to kane činiti. Od četiri upita pristigla su smo dva odgovora, i to iz Koprivnice i Križevaca.

– Grad Koprivnica već niz godina osigurava pomoćnicima u nastavi kao i stručnim komunikacijskim posrednicima koji rade u školama kojima smo osnivač, uvećanu bruto satnicu od one ugovorene po projektu. Ona trenutno iznosi bruto I 35,00kn neto/4.65 eura neto (i prema podatcima kojima raspolažemo jedna je od najvećih bruto satnica u RH). Ujedno smo s 1. veljače ove godine uveli za naše PUN/SKP poseban neoporeziv dodatak na plaću u iznosu od 40 eura mjesečno za što će se iz Proračuna Grada Koprivnice za 2023. godinu dodatno izdvojiti oko 20.000 eura. Partneri na projektu su škole Antun Nemčić Gostovinski, Đuro Ester, Braća Radić, osnovna škola Podolice i COOR Podravsko sunce. Trenutno imamo 38 pomoćnika u nastavi i tri stručna komunikacijska posrednika koji rade s ukupno 49 učenika jer neki pomoćnici podršku daju više učenika – odgovorila je Ivana Ledinski Cvetković iz Grada Koprivnice.

Također, odgovorili su nam iz Grada Križevaca, tamo pomoćnici u nastavi također dobivaju dodatak na svoju plaću.

– Grad Križevci isplaćuje razliku između iznosa od 3775 kuna (bruto, op.a), koliko se odobrava iz EU projekta, do iznosa minimalne plaće koji je određen Uredbom Vlade RH. U tri škole ukupno je zaposleno 25 pomoćnika u nastavi (PUN) i 1 stručni komunikacijski posrednik (SKP) za ukupno 27 učenika – odgovorili su iz Ureda gradonačelnika. Isti upit poslali smo u gradsku upravu Grada Đurđevca, kao i u Koprivničko- križevačku županiju. No, odgovor nismo dobili, dok smo saznali da ti osnivači ne isplaćuju subvencije za pomoćnike.

FOTO: ilustracija/PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

STRUČNO PREDAVANJE

FOTO Nikola Cik predstavio povijest đurđevačkih ulica i kvartova

ozlijeđena 22-godišnja putnica

Djevojka se autom zabila u stablo

NOVO MJESTO ZA KUPOVINU

Lidl će u Podravini graditi novu trgovinu

KONFERENCIJA KLUBA POSLOVNIH ŽENA ALFA

FOTO Poduzetnice raspravljale o svojim uspjesima u poslovnom svijetu

PROIZVODNJA KREĆE KRAJEM GODINE

FOTO/VIDEO Franičević: Naša čistilica s pogonom na vodik već sad je tražena diljem svijeta

DAN OTVORENIH VRATA STRUKOVNE ŠKOLE ĐURĐEVAC

FOTO/VIDEO Osmašima predstavili zanimanja za koja se mogu školovati


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati