MISLI NA ZDRAVLJE

Nema bolesti koju ova biljka neće “izliječiti”, a možete je imati besplatno! Pogledajte kako

Peršin je jedna od najpoznatijih vrtnih biljaka, a njegova vrijednost daleko nadmašuje ulogu začina u kuhinji. Svojim svježim i aromatičnim listovima obogaćuje gotovo svako jelo, a ujedno krije bogatstvo hranjivih tvari koje ga svrstavaju među najzdravije biljke koje se mogu uzgojiti u vlastitom vrtu.

Sadnja peršina zahtijeva malo strpljenja jer sjeme sporo klija. Najbolje ga je sijati u rastresito i vlažno tlo, uz dovoljno sunca ali i blage sjene u toplijim mjesecima. Klijanje traje od dva do četiri tjedna, no jednom kada nikne, peršin postaje otporan i dugotrajan. Može se sijati tijekom proljeća i ljeta, a uz dobru njegu preživjet će i blage zime, dajući svježe listove iznova i iznova. Redovito zalijevanje i povremeno uklanjanje korova dovoljni su da peršin raste zdrav i bujan, a njegova otpornost čini ga pogodnim i za početnike u vrtlarstvu.

Osim što oplemenjuje jela, peršin je pravi čuvar zdravlja. Njegovi listovi bogati su vitaminom C koji jača imunitet, a sadrže i obilje vitamina A i K važnih za vid, krvne žile i kosti. U peršinu se nalaze minerali poput željeza, kalcija i magnezija, a tu su i snažni antioksidansi koji štite organizam od štetnih slobodnih radikala. Posebno se cijeni njegova sposobnost da potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela i time pomaže radu bubrega i mokraćnog sustava.

Peršin je i prirodni osvježivač daha zahvaljujući klorofilu, a konzumacija svježih listova nakon jela smanjuje neugodan zadah. Njegov sok ili čaj tradicionalno se koristi za jačanje otpornosti organizma i detoksikaciju. Zbog svega ovoga peršin se smatra biljkom koja spaja kulinarsku i ljekovitu vrijednost u najjednostavnijem obliku.

Ako se posadi sada krajem kolovoza ili početkom rujna, peršin će stići niknuti i razviti mlade listove prije zime. On podnosi niže temperature i često prezimi u vrtu, pa će na proljeće izrasti još snažniji i bujniji. U toplijim krajevima može se brati i preko zime, dok će u hladnijim krajevima mirno stajati u zemlji i ponovno krenuti čim zatopli.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ministarstvo traži nadopunu Elaborata zaštite okoliša

Provjerili smo u kojoj je fazi najavljena rekonstrukcija ceste od Donje Dubrave preko Legrada do Đelekovca

nova osnovica

Dobra vijest za 250 tisuća građana! Evo koliko im raste plaća

Poseban gastro doživljaj koji će vas vratiti u prošlost i pružiti toplu, renesansnu atmosferu

Smutek na Renesansnom festivalu priprema specijalitete s okusima koji spajaju tradiciju i maštu