Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
EU KOMISIJA ĆE ZABRANITI

Nema više kaveza za životinje, rezanja kljunova, kastracije svinja…

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Zabrana držanja životinja u kavezima, bilo za uzgoj ili domaće potrebe, zabrana kaveza i sanduka za klanje goveda i svinja, zabrana klanja koje uključuje patnju životinje, zabrana rezanja kljunova, kupiranja repova, kastracije svinja… samo su neke od odluka koje će, prema izvorima iz Bruxellesa ove jeseni donijeti Europska komisija nakon revizije prijedloga.

Predviđa se i određeno vrijeme tranzicije od deset godina, a prelazak na uzgoj u skladu sa „zelenim“ politikama trebao bi pasti „na leđa“ onih koji te životinje i drže. Usto, promijenit će se i politika uvoza životinjskih proizvoda iz trećih zemalja koje nisu u skladu s pravilima EU.

– Da, to je realnost. Europska komisija sigurno će uputiti direktivu, „zelene“ stranke to guraju već godinama – potvrdio nam je Saša Milanović, vlasnik Samite iz Reke koja se bavi proizvodnjom konzumnih jaja, dok iz prijedloga možemo iščitati i da će se zabraniti ubijanje jednodnevnih pilića koji ne nesu jaja, što je dosad bila uobičajena praksa, piše portal napi.hu.

Milanović navodi kako osobno nema ništa protiv promjena u ophođenju prema životinjama, a i kokama je, kaže, ljepše kad nisu zatvorene u kavezima – međutim na kraju, u oba slučaja, životinje dožive istu sudbinu.

Saša Milanović: Kokicama je ljepše kad su slobodne

– Mi smo prije 20-ak godina imali 30-ak tisuća nesilica u kavezima, a danas na 60.000 komada negdje pedeset posto je podnog uzgoja. Polako i mi odustajemo od kaveza, no od nekih većih investicija priječi nas nesigurno tržište i cijene koje se mijenjaju doslovno preko noći.

Vlasnik Samite dodaje i kako će na kraju investicije proizvođača na nov način uzgoja, ne samo kokoši, nego i ostalih životinja osjetiti krajnji potrošači.

– Cijene će rasti, nedvojbeno – navodi on i kazuje kako je puno faktora u formiranju cijene, pogotovo na današnjem tržištu sklonom „potresima“, a usto tu su još i režije, maloprodajne marže u centrima…  Dodajmo i kako se u novim direktivama EU komisije spominju i promjene vezane uz transport životinja. Životinje za klanje neće se smjeti voziti više od devet sati, a za ostale namjene najviše 21 sat. Budu li vanjske temperature od 25 do 30 stupnjeva, vrijeme isporuke mora biti unutar osam sati, a iznad 30 stupnjeva životinje će se smjeti prevoziti samo noću.

FOTO: Podravski list/ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SULUDI PERFORMANS U TRGOVAČKOM CENTRU "KOŠTAO" JU 240 EURA

Jadranka je zakucala mobitel u pod te ga rukama prepolovila. Razlog je krajnje bizaran

parcela na kojoj će se graditi vrtić mještanima zadaje glavobolju

Mještani: “Neka poruše staru šupu i počiste nered. Životinje nam ulaze u dvorišta!”

Vratite ga u najbliži prodajni centar

Plodine iz prodaje povlače prehrambeni proizvod i svim kupcima vraćaju novac

PROMETNA NESREĆA NA VESELOM BREGU

Sudarila se dva automobila u vinogradu. Ima ozlijeđenih

POTVRĐENA OTPUŽNICA PROTIV SUPRUŽNIKA, OČUH TVRDI DA JE DJEČAK KRIV ZA SVE:

Vatrogasci su ga dolazili skidati s drveta, a policija smirivati zbog divljanja i razbijanja

Otkriveni komadići plastike

Spar iz prodaje povlači jedan hrvatski proizvod. Kupcima će novac vratiti i bez računa


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati