Iako je voće među najzdravijim namirnicama i trebalo bi biti temelj svake prehrane, nutricionisti upozoravaju da određene kombinacije voća, ili voća i povrća, mogu biti štetne za probavu i zdravlje.
Voće se dijeli na kiselo, slatko, neutralno i ono s visokim udjelom vode, a svaka skupina se drugačije probavlja u tijelu. Primjerice, dinje i lubenice ne bi se trebale jesti s drugim voćem jer se vrlo brzo probavljaju, a zbog visokog udjela vode mogu poremetiti probavu ostalog voća. Voće bogato škrobom, poput banana, ne bi trebalo kombinirati s voćem bogatim proteinima poput guave, suhih marelica, kivija, avokada ili kupina, za probavu proteina potrebna je kisela sredina, a za škrob lužnata, pa takva kombinacija može izazvati probavne tegobe.
Kiselo voće, kao što su grejp, jagode, jabuke, nar i breskve, ne treba miješati sa slatkim voćem poput banana ili grožđica jer to može dovesti do probavnih smetnji, acidoze i mučnine. Jedna od najnezdravijih kombinacija je papaja s limunom, takav spoj može izazvati neravnotežu hemoglobina, pa čak i anemiju, osobito kod djece, prenosi zagreb.info.
Iako su popularne, salate koje sadrže voće i povrće također mogu biti štetne za probavu jer šećeri iz voća usporavaju razgradnju vlakana iz povrća. Nutricionisti savjetuju da, iako je voće bogato kalijem, vitaminom C, folnom kiselinom i antioksidansima, treba izbjegavati određene kombinacije i pratiti kako tijelo reagira nakon konzumacije.
Najbolje je voće jesti samostalno ili u kombinacijama iz iste skupine, a uvijek slušati vlastito tijelo i prema reakcijama prilagoditi prehranu.
FOTO ilustracija