Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nepravomoćna kazna za vinogradara: nije održavao vinograd, pojavila se zlatna žutica

Jedan je podravski vinogradar, zasad još uvijek na temelju nepravomoćnog prekršajnog naloga, dužan platiti 1200 kuna kazne jer se nije brinuo o svom vinogradu. Iako mnogi podravski vinogradari strahuju od ovakvih kazni, većina ih se izvuče nekažnjeno, no ovaj nije imao sreće.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Naime, sredinom kolovoza prošle godine stigla je u vinograd inspekcija čiji je cilj bio spriječiti širenje i suzbiti zlatnu žuticu vinove loze. Stigli su u vinograd na području Suhe Katalene kod Đurđevca. Upozorili su vlasnika da se pobrine o svom zapuštenom vinogradu, a zatim su došli ponovno u studenom iste godine.

No, zatekli su isto – nikakvo stanje. Dali su mu još vremena do siječnja ove godine, međutim, ni to upozorenje nije upalilo.

– Utvrdili smo da je vinograd zapušten, ne obrađuje se i ne održava, a prethodne godine čak nije bila obavljena ni zimska rezidba, a zemljište je zaraslo. Počinio je prekršaj iz Zakona o biljnom zdravstvu, nije poduzimao mjere za sprječavanje širenja zlatne žutice – rekli su u inspekciji.

Sud je pregledao dokumentaciju i utvrdio kako je inspekcija napisala nekoliko rješenja za saniranje vinograda te dala nekoliko odgoda, međutim, iz zadnjeg zapisnika bilo je vidljivo da se ništa po tome nije učinilo.

Inače, za ovakav prekršaj kazna je i do 3500 kuna, no sud je utvrdio kako okrivljeni nije u zadnje tri godine kažnjavan za ovakvo djelo pa je izrekao blažu novčanu kaznu.

Vinogradar se, naravno, može žaliti na prekršajni nalog, no sud je zadržao mogućnost da mu naknadno izrekne i strožu kaznu.

FOTO: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI