Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nestašica lijekova: Nema neofena, lupoceta, nedostaju i antibiotici

Koprivnički Belupo samo je jedan od mnogih proizvođača u farmaceutici koji muku muče s problemima u proizvodnji pojedinih lijekova i pripravaka, a problem s nestašicom prelijeva se i u domaće ljekarne. 

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Visoke nabavne cijene, problemi u nedostatku sirovina i u distributivnim kanalima samo su neki od razloga, a kad se tome pridoda i činjenica da imamo jednu od većih epidemija gripe, uz postojeće respiratorne bolesti, pa i još uvijek aktualni COVID, jasno je da je trenutna potražnja mnogo veća od ponude. No, tu su, navode iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), zamjenski lijekovi te ističu kako situacija nije alarmantna.

Kad govorimo o Belupu, nestašica se očituje među sezonski korištenijim lijekovima Klavocin i Neofen. Na zadnjoj listi lijekova za kojima vlada potražnja je i Lupocet, kojeg također nema dovoljno. Vidljivo je to iz HALMED-ove liste lijekova kojih nema. Farmaceutska industrija koja je od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku u ovom je trenutku suočena s izazovima visokih cijena sirovina i energenata te poremećajem u dobavnom lancu, tvrde u koprivničkoj farmaceutskoj kompaniji.

– Mi u Belupu činimo sve da tržište lijekovima opskrbljujemo u što kraćem roku. Dodatno preko HUP Udruge proizvođača lijekova i Ministarstva zdravstva radimo na pronalaženju mogućih rješenja u cilju zaštite održivosti domaće proizvodnje lijekovima i osiguranja stabilne opskrbe – naveli su nam u Belupu.

Osim spomenutih Klavocina i Neofena, antibiotskog i protuupalnog lijeka, od Belupovih proizvoda na listi nestašice mogu se naći i Silapen, Gentamicin, Amoksicilin i Ciflox (antibiotik), Reglinid, Belformin i Agnis combi (dijabetes tip 2), Gastrobel (žgaravica), Monlast (astma, dišni putovi), Lumidol (opiod, živčani sustav), Sulotrim (ur infekcije), Torvas i Rosix Combi (kolesterol), Bonna (bolest kostiju), Val (krvni tlak), Abuxar (giht), Rudakol (crijevne bolesti), imuno pripravak Ginkgo forte… Kod svih je navedeno: problemi u proizvodnji, distribuciji, nabavi sirovina, komercijalni razlozi…

– Potražnja je u zadnjim tjednima, posebno za lijekove za ublažavanje boli, snižavanje temperature, jako velika. Ljudi su naučeni na naš neofen i lupocet i normalno je da je i potražnja za njima velika – priča nam jedna koprivnička ljekarnica koja ističe kako problem s antibioticima nije tako izražen, no postoji, a sve one koji dolaze po lijekove bez recepta upućuju na alternativne brendove.

U HALMED-u pak navode kako bi se neki lijekovi na tržištu mogli naći tek u kolovozu, a neki za koji dan ili do kraja siječnja. Konkretno, Neofen, kažu, na policama bi trebao biti opet 26. siječnja, a Klavocin do kraja siječnja. 

FOTO: PL/Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI