Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Oslobađajuća presuda za trojac iz Pitomače u procesu koji se razvlačio više od deset godina

Još se ne zna tko je brutalno napao stariji bračni par, oni u međuvremenu preminuli

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Više od deset godina trajao je sudski postupak u kojem se trojicu muškaraca iz Pitomače teretilo za divljački slučaj razbojništva počinjen još u prosincu 2012. godine u mjestu Dvorska kraj Suhopolja u Virovitičko–podravskoj županiji. Muškarci danas stari 43, 52 i 32 godine ranije su bili prvostupanjski osuđivani da bi zbog nedostatka dokaza viši sud ukidao presude i vraćao slučaj na ponovljeno suđenje. Žrtve razbojništva, odnosno stariji bračni par iz mjesta Dvorska je u međuvremenu i preminuo, a Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici na kraju je odustalo od optužbe protiv sva tri okrivljenika, od kojih je jedan trenutačno na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici Glina.

Ljepljiva traka

Ova su se tri muškarca iz Pitomače teretila da su 19. prosinca 2012. godine u poslijepodnevnim satima došli u obiteljsku kuću u mjestu Dvorska. Stigli su ondje, teretilo ih se, po prethodnom dogovoru, a nakon raspitivanja oko kupovine svinja, u jednom su trenutku rukama za vrat uhvatili vlasnika kuće. Počeli su ga gušiti govoreći mu „daj pare“ i od njega su zatražili da im preda sav novac. Kada je ovaj to odbio, ljepljivom trakom su mu pokušali svezati ruke, a zatim su fizički nasrnuli na njegovu suprugu. I njoj su pokušali ljepljivom trakom zavezati i zatvoriti ruke, a nakon što im je danas pokojni vlasnik imanja određeno vrijeme pružao otpor, predao im je smeđi novčanik u kojem je bilo oko 2550 kuna. Napadači su potom u prostorijama kuhinje u vitrini pronašli drugi novčanik ružičaste boje u kojem se nalazilo 3000 kuna i oko 250 eura. No, nasilnicima to očito nije bilo dosta jer su od vlasnika kuće zatražili još. Fizički su nasrnuli na čovjeka u spavaćoj sobi gdje su ga udarali po tijelu, a zatim su nožem prerezali telefonsku žicu u hodniku i udaljili se iz kuće s ukradenim novcem. Nažalost, napadnuti stariji bračni par nikad nije dočekao barem kakvu – takvu zadovoljštinu da se razbojnici pronađu i pravomoćno osude. U međuvremenu su oboje umrli, a tijekom suđenja je istaknuto kako njihovi nasljednici nisu bili zainteresirani da bi preuzeli pravni progon od državnog odvjetništva. Iako je prije nekoliko godina isti sud nepravomoćno osudio ovaj trojac, Županijski sud u Splitu tu je presudu ukinuo i vratio slučaj na početak.

Posebna kritičnost

Prilikom donošenja te presude, Županijski sud u Splitu budućem je sudskom vijeću pripremio uputu da s posebnom kritičnošću treba cijeniti iskaz svjedoka koji je tri puta saslušavan, a svaki je put davao različite iskaze. U rješenju stoji da se osuđujuća presuda ne može temeljiti isključivo ili u odlučujućoj mjeri na iskazu svjedoka koji nije pribavljen na način propisan Zakonom o kaznenom postupku. Dodatni problem je i to što su oba oštećenika preminula, a da tijekom dokazne radnje prepoznavanja nisu uspjeli prepoznati okrivljenike kao počinitelje kaznenog djela koje im se stavljalo na teret.

– Stoga valja zaključiti da nema dokaza u prilog tvrdnji da su okrivljenici počinili terećeno kazneno djelo i odustajem od optužbe u odnosu na svu trojicu i predlažem da sud donese presudu kojom se optužba odbija – istaknula je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Virovitici, a sud nije imao izbora te je trojac iz Pitomače oslobođen.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati